Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова мюсюлманския свят да преодолее различията си, за да се бори срещу тероризма, съобщава „Франс прес”.

Ердоган отправи призива си при откриването на годишната конференция на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Истанбул.

Трябва да преодолеем религиозното сектантство. Моята религия не е сунизмът или шиизмът, а ислямът”, изтъкнал турският президент, включително пред саудитския крал Салман и иранския президент Хасан Рохани, чиито страни са водещите съответно сунитски и шиитски сили. .

„Ние не трябва да се разделяме, а да се обединим. Защо чакаме външна помощ, за да се противопоставим на терористичните атаки? Ние сами трябва да се заемем с това”, посочил още Ердоган.

Той призовал също мюсюлманските лидери да подкрепят саудитска инициатива за формиране на ислямски съюз срещу тероризма и за превръщането му в ефективен орган.

Турският президент изтъкна, че мнозинството от жертвите на тероризма са мюсюлмани.

Ердоган изразил съжаление за "опасното засилване на ислямофобията и на расизма в западните страни", като ги критикува за "двойнственото им отношение" към атентатите.
"Те говорят за атентатите в Брюксел, говорят за атентатите в Париж. Но защо не говорят за атентатите в Анкара или Лахор", запита турският президент. 

Той засегна в изказването си и палестинския въпрос: "Единственият път за траен мир в Палестина и в района минава първо през прекратяване на (израелската) окупация и създаване на независима Палестина със столица Източен Йерусалим".