Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че всички варианти, от икономически до въздушни и сухопътни военни мерки, са на масата в отговор на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, проведен в Северен Ирак вчера, съобщава "Ройтерс".

В изказване в президентския дворец Ердоган изтъкна, че Турция няма да се поколебае да използва средствата, с които разполага, ако бъде блокиран пътят към мира, като добави, че се надява, че регионалното правителство на Иракски Кюрдистан ще започне да осъзнава, че е тръгнало по погрешен път.

Турция и Ирак започнаха съвместни военния учения на общата си граница

Турция и Ирак започнаха съвместни военния учения на общата си граница

Очевидно се "зъбят" на Иракски Кюрдистан

Ердоган също така обвини ръководителя на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани в "предателство" заради провеждането на референдума и предупреди, че иракските кюрди ще гладуват, след като Турция блокира камионите си да преминават границата с Ирак.

Това са едни от най-острите изказвания досега на Ердоган относно вчерашния референдум в полуавтономния кюрдски регион в Ирак. Турция разглежда гласуването като заплаха за националната си сигурност и се опасява, че ще разпали сепаратизъм сред нейното кюрдско население в югоизточната част на страната.

"До последния момент ние не очаквахме Барзани да направи такава грешка като провеждането на референдума, очевидно сгрешихме", коментира Ердоган.

"Това решение за референдум, което беше взето без каквито и да е консултации, е предателство", подчерта турският държавен глава.

Ердоган, чиито коментари бяха предавани на живо по телевизията, отново заплаши да прекъсне тръбопровода, който пренася петрол от богатия на петрол Иракски Кюрдистан към останалия свят.

Кюрдите избраха независимост

Кюрдите избраха независимост

При 72% избирателна активност 90% са казали да