Настоящият президент на Турция Реджеп Ердоган обяви победа в неделя на балотажа на изборите в страната си. Така той навлиза в третото десетилетие на управлението си.

При почти 100% от обработените изборни книжа,  Ердоган има 52,1% от гласовете. 47,9% от гласовете печели неговият съперник Кемал Кълъчдароглу.

Висшият избирателен съвет на страната официално потвърди резултатите.

В първите си коментари след затварянето на избирателните секции Ердоган говори пред поддръжници в предизборен автобус пред дома си в Истанбул.

"Благодаря на всеки член на нашата нация, че ми повери отговорността да управлявам тази страна отново през следващите пет години", каза той.

Той се присмя на съперника си за загубата му, казвайки "чао, чао, Кемал", докато привържениците го освиркваха. "Единственият победител днес е Турция", каза Ердоган.

В Истанбул привържениците на Ердоган са започнали да празнуват дори преди окончателните резултати да пристигнат, развявайки знамена на Турция или на управляващата партия и натискайки клаксони на автомобили.

Кълъчдароглу ще продължи да се бори за демокрация след втория тур на президентските избори в неделя. Той заяви тази позиция в неделя в интервю пред репортери в партийната централа в Анкара. 

"Тези избори бяха един от най-нечестните в историята. Благодаря на всички наши поддръжници за тяхната подкрепа, за повече от 25 милиона гласа. Продължавайте да се борите за демокрацията. Борих се за това, за вас и ще продължа да правя това в бъдеще ", каза политикът.

Резултатът може да има последици далеч отвъд Анкара - Турция стои на кръстопътя между Европа и Азия и играе ключова роля в НАТО.

Правителството на Ердоган наложи вето на кандидатурата на Швеция да се присъедини към НАТО и закупи руски системи за противоракетна отбрана, което накара Съединените щати да изгонят Турция от воден от САЩ проект за изтребители.

Ердоган води с 53,4% на изборите в Турция
Обновена

Ердоган води с 53,4% на изборите в Турция

Страната проведе балотаж на президентските избори в неделя

Световните лидери вече поздравиха турския президент с победата.

"Поздравления за президента на Турция Реджеп Ердоган за преизбирането му. Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно като съюзници от НАТО по двустранни въпроси и споделени глобални предизвикателства", написа президентът на САЩ Джо Байдън в "Туитър".

Държавният секретар Антъни Блинкън  написа: "Поздравления за президента Ердоган за преизбирането и за избирателите в Турция за високата избирателна активност, отразяваща дълга демократична традиция. Турция е ценен съюзник и партньор в НАТО. Очаквам с нетърпение да продължим съвместната ни работа с избраното от турския народ правителство".

"Уважаеми г-н Ердоган, скъпи приятелю, приемете моите искрени поздравления за преизбирането ви за президент. Победата на изборите беше естествен резултат от вашата самоотвержена работа като глава на Република Турция, ясно доказателство за вярата на турския народ подкрепа за вашите усилия за укрепване на държавния суверенитет и провеждане на независима, независима външна политика", написа руският му колега Владимир Путин.

Путин заявява още готовност да продължи конструктивния диалог по актуални въпроси от двустранен, регионален и международен дневен ред. Русия отдава голямо значение на последователното изпълнение на планираните съвместни проекти, преди всичко изграждането на АЕЦ "Аккую" и създаване на газов хъб в Турция", добавя той.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани в неделя пожела успех на Ердоган за новия му мандат. 

Либийският премиер Абдул Хамид Дбейбех описа "изборната победа" на Ердоган като подновяване на доверието на турския народ в успешните проекти и политики на президента.

Припомняме, че днес се проведе вторият тур на президентските избори в Турция.

Повече от 60 милиона души бяха регистрирани за гласуване, включително 4,9 милиона гласували за първи път. Общо 191 885 урни бяха поставени за избирателите в страната.

Избирателните секции в Турция отвориха в 8 ч. сутринта и затвориха в 17 ч. на 28 май.

В чужбина турските граждани гласуваха предварително между 20 и 24 май, като около 500 000 гласа бяха подадени.

Снимка 619990

Източник: EPA/БГНЕС

Народният алианс на президента Реджеп Ердоган спечели мнозинство в парламента, докато президентската надпревара продължава на втори тур.

На първия тур нито един кандидат не спечели пълно мнозинство, въпреки че Ердоган водеше.

Синан Оган, останалият на трето място кандидат на турските избори, подкрепи президента Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, като даде тласък на сегашния държавен глава и засили предизвикателствата за опозиционния кандидат.

Оган, твърдолинеен националист, който беше малко известен сред широката общественост преди кампанията, спечели 5,2% подкрепа на първоначалните президентски избори на 14 май може да реши изхода от балотажа, подкрепяйки един другите двама кандидати.

В Турция избират президент на балотаж

В Турция избират президент на балотаж

Ердоган се опитва да остане на власт до 2028 година