Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че 400 000 бежанци, разселени от сраженията в сирийската провинция Идлиб, се отправят към турската граница, съобщава "Дойче веле".

Подновените сражения в района между руските военни и силите на режима, от една страна, и от друга бунтовнически и екстремистки групировки са предизвикали ново масово бягство на бежанци, обяви Ердоган по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

От своя страна Меркел заяви, че Германия е готова да подкрепи усилията за изграждане на подслони в Северна Сирия за бежанци, разселени от боевете в Идлиб.

"Мога да си представя, че можем да осигурим германски финансови средства за тази хуманитарна акция", каза Меркел, без да предоставя никакви конкретни суми.

Германия предприе извънредни мерки в подкрепа на сирийските бежанци, избягали заради конфликта в страната. През 2015 г. близо 900 000 бежанци потърсиха убежище в Германия в рамките на политиката на Меркел за отворени врати.

Ердоган също така каза, че Европейският съюз все още не е изпълнил ангажиментите си съгласно т. нар. споразумение за бежанците, според което ЕС трябваше да подпомогне Турция с милиарди евро.

"Дори първата част, първите 3 млрд. евро, не бяха отпуснати изцяло от ЕС", изтъкна Ердоган.

Средствата няма да се добавят към националния бюджет, а вместо това ще бъдат разпределени на неправителствени организации, работещи с бежанци в Турция, добави турският държавен глава.

Меркел заяви, че "много добре може да си представи ЕС да предоставя подкрепа в повече" от договорената сума в бъдеще.

От 2016 г. Турция активно предотвратява сирийски бежанци да правят опити да предприемат опасното пътуване до Гърция в замяна на милиарди евро от ЕС. Ердоган обаче многократно е обвинявал Брюксел, че не е предоставил повече от 6 млрд. евро, договорени от лидерите на 28-те страни членки на Общността.