Турският президент Реджеп Ердоган не изключва възможността за среща със сирийския президент Башар ал-Асад, за да възстанови двустранните отношения между двете страни. Това предаде Ройтерс.

Турция прекъсна връзките си със Сирия след сирийската гражданска война през 2011 г. и подкрепи бунтовниците, които искат да свалят Асад. Турция извърши няколко трансгранични военни операции срещу екстремисти, които според нея заплашват националната й сигурност и е формирала "безопасна зона" в Северна Сирия.

Турция отбеляза, че може да възстанови връзките си с Дамаск, ако има напредък в борбата срещу тероризма, безопасното и доброволно завръщане на милиони бежанци, приети от Турция, и върху политическия процес.

Според Ердоган възстановяването на отношенията със Сирия е възможно. По думите му няма причина това да не се случи. Той подчерта, че Турция няма намерение да се меси във вътрешните работи на Сирия.

Сирийски официални лица многократно са заявявали, че всякакви стъпки към нормализиране на връзките между Дамаск и Анкара могат да дойдат само след като Турция се съгласи да изтегли войниците, които е разположила в контролирания от бунтовниците северозапад.

Турция „скъса” със Сирия

Турция „скъса” със Сирия

Прекратява всички финансови отношения