Турският президент Реджеп Ердоган открива новото международно летище в Истанбул, което според турското правителство ще е най-голямото в света, съобщава АФП.

Проектът на стойност 10,5 милиарда евро ще превърне Истанбул в глобален туристически хъб, свързващ Европа, Азия и Африка и ще превърне турската авиокомпания в авиационен гигант, коментира Ердоган.

В края на годината, новото летище ще може да приема до 90 милиона пътници годишно, като цифрата ще стигне до 200 милиона пътници, когато всички съоръжения бъдат завършени през 2028 г.

През 2017 г. титлата държи летището в Атланта, САЩ, с малко над 104 милиона пътници, според данните на Airport Council International (ACI). След него са летищата в Пекин с 95,7 милиона пътници, Дубай - 88,2 милиона, Токио - 85,4 милиона и Лос Анджелис с 84,5 милиона.

В Европа, летище Хийтроу в Лондон се нарежда на седмо място в световен мащаб със 78 милиона пътници за миналата година. В Париж, летище Шарл де Гол е на 10-то място със 69.4 млн., Амстердам е 11-ти със 68.5 млн., Франкфурт на 14-то място със 64.5 млн., следван от Истанбул на 15-то място със 64.1 млн. пътници.

Според ACI, турският въздушен трафик е нараснал с 10,9% през миналата година, като темпото се повишава през първата половина на 2018 г. до 15,7%.

Когато всички четири строителни етапа са завършени през 2028 г., летището ще има шест писти и два терминала, с обща площ от 76 квадратни километра.

Международната асоциация за въздушен транспорт коментира, че глобалният въздушен трафик се увеличава с годишен темп от 3,5%. Това означава, че през тази година, 4,1 милиарда пътници ще излетят, като до 2037 г. те ще се удвоят до 8,2 милиарда.

IATA многократно предупреждава, че летищата по света ще се борят да се справят с тази експанзия, като настоява правителствата да направят необходимите инвестиции, за да се справят.

Ердоган заяви, че новото летище ще се казва "Истанбул","Летище Истанбул е проект, който ще даде пример за целия свят", обясни той. Летище "Ататюрк" ще прекрати оперативните полети в полунощ на 31 декември.

Новото летище заменя старото "Ататюрк" в Истанбул, а откриването му съвпада с 95-годишнината от създаването на съвременна Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Ердоган обаче е обвиняван от секуларисти, че подкопава наследството на Ататюрк и коментираха по- рано, че новото летище няма да носи името на основателя на съвременна Турция. Много наблюдатели прогнозираха, че Ердоган, който често се позовава на Османската империя, вместо това ще избере име на султан от Османската епоха.

Строителите на летището в Истанбул се разбунтуваха, има 500 задържани

Строителите на летището в Истанбул се разбунтуваха, има 500 задържани

Заради лошите условия на труд…