Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува президента на САЩ Джо Байдън за това, че отново е определил смъртта на 1,5 млн. арменци от силите на Османската империя като "геноцид", като заяви, че изявлението на американския лидер е "основано на лъжи и невярна информация", съобщи АП.

В телевизионно обръщение след заседание на кабинета Ердоган предизвика Байдън да "научи историята", свързана с арменците, настоя, че подобни изявления "провокират враждебност" между турския и арменския народ и заяви, че арменският народ ще пострада най-много от "лицемерието".

Широко разпространено е мнението на историците, че кланетата, депортациите и маршовете на силите, започнали през 1915 г. в Османска Турция, са геноцид. Турция категорично отхвърля този етикет, признавайки, че много хора са загинали през тази епоха, но настоявайки, че броят на жертвите е завишен, че смъртните случаи са резултат от граждански вълнения и че османски мюсюлмани също са загинали.

В неделя Байдън направи изявление, с което отбеляза 107-ата годишнина от началото на "арменския геноцид".

В турския парламент забраниха да се споменава „арменски геноцид”, „Кюрдистан” и „кюрдски региони”

В турския парламент забраниха да се споменава „арменски геноцид”, „Кюрдистан” и „кюрдски региони”

Законопроектът е иницииран от управляващата партия

Президентът на САЩ за първи път използва термина "геноцид" по време на миналогодишната годишнина, изпълнявайки обещание от предизборната кампания. Предишните президенти избягваха тази дума в продължение на десетилетия от опасения, че Турция като член на НАТО може да се обиди.

"Изявленията, свързани с арменските претенции ... нямат никакво значение за нас", заяви Ердоган. "Така виждаме изявлението на американския президент и дори не смятаме, че си струва да се спираме на него, защото всичко това се основава на лъжи и невярна информация."

Следва пълното изявление на Байдън, публикувано в неделя:

"На 24 април 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени лидери в Константинопол. Така започва арменският геноцид - едно от най-тежките масови зверства на XX век. Днес си спомняме за един милион и половина арменци, които са били депортирани, избити или откарани в поход към смъртта в рамките на кампанията за изтребление, и скърбим за трагичната загуба на толкова много животи.

Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние подновяваме обещанието си да останем бдителни срещу разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ форми. Поемаме отново ангажимент да говорим открито и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света. И докато скърбим за изгубеното по време на Медс Егерн, нека удвоим усилията си за изцеление и изграждане на по-добър и по-мирен свят, какъвто желаем за нашите деца. Свят, в който се зачитат правата на човека, в който злините на фанатизма и нетолерантността не бележат ежедневието ни и в който хората навсякъде са свободни да водят живота си в условия на достойнство и сигурност.

Мюсюлманите в САЩ срещу използването на "арменски геноцид" в САЩ

Мюсюлманите в САЩ срещу използването на "арменски геноцид" в САЩ

Би било грубо нарушение на правата на другите националности, страдали по същото време

Това е също така момент да се замислим за силата и устойчивостта на арменския народ. След като е преживял геноцид, арменският народ е бил решен да възстанови своята общност и култура, толкова често в нови домове и нови земи, включително в Съединените щати. Американците от арменски произход са важна част от структурата на Съединените щати. Те правят нацията ни по-силна и по-динамична, дори и да продължават да носят със себе си трагичното знание за преживяното от предците им. Ние признаваме тяхната болка и почитаме тяхната история.

Днес, 107 години по-късно, американският народ продължава да почита всички арменци, загинали по време на геноцида."