Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че подкрепяният от Москва план за създаване на т. нар. зони на деескалация в Сирия ще разреши "50 процента" от 6-годишния конфликт, съобщава "Франс прес".

Вчера Ердоган обсъди с руския си колега Владимир Путин план, лансиран от Москва за създаването на "зони на деескалация" в няколко района в Сирия.

Руско-турските отношения са напълно възстановени, обяви Путин до Ердоган

Руско-турските отношения са напълно възстановени, обяви Путин до Ердоган

Връщаме се към нормалното партньорство, изтъкна Путин

Говорейки пред турски журналисти на борда на самолета си, връщайки се от срещата с Путин в руския черноморски курорт Сочи, Ердоган заяви, че тези зони ще включват Идлиб, част от провинция Алепо, Ел Растан в провинция Хомс, част от Дамаск и част от Дараа.

"Надявам се, че ако това бъде осъществено, тогава 50 процента от сирийския проблем може да бъде разрешен", изтъкнал турският държавен глава.

Подробностите за това какво ще представляват зоните на деескалация са оскъдни засега, но Ердоган определил плана като "нова концепция" и се отличава от предишните предложения на Анкара за зони за сигурност без терористични елементи.

Турция и Русия са на диаметрално противоположни позиции по конфликта в Сирия, като Москва подкрепя президента Башар ал Асад, а Анкара настоява за отстраняването.

Отношенията им достигнаха опасно ниско ниво през ноември 2015 г., когато турски бойни самолети свалиха руски изтребител на сирийско-турската граница.

Но през миналата година отношенията между двете страни рязко се затоплиха, като двете страни заработиха във все по-тясно сътрудничество за прекратяване на сраженията в Сирия.

И все пак напрежението остава, а Ердоган изтъкна, че лично е показал на Путин снимка, показваща руски сили в Сирия с кюрдска милиция, която Анкара разглежда като терористична групировка.

По думите на Ердоган, Путин му бил обещал, че руски оръжия няма да попаднат в ръцете на "Отрядите за народна защита" и се зарекъл да разследва заснетото на снимката.