Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да извърши "операция" срещу агенцията за кредитен рейтинг Moody's, само две седмици след като тя започна процес за преразглеждане и снижаване на кредитния рейтинг на страната, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган уточнил, че действията срещу Moody's ще бъдат предприети след парламентарните и президентските избори в Турция на 24 юни.

"По Божията воля, ние ще извършим операция срещу Moody"s след 24 юни. Moody"s прави излишни изявления въпреки обстоятелството, че не сме техни членове. Какво безобразие", отсече Ердоган.

По-рано Moody"s обясниха, че решението за преглед на Турция е било мотивирано от "очакването, че неотдавнашната ерозия на доверието на инвеститорите в Турция ще продължи, ако не бъде адресирана чрез надеждни политически действия след изборите през юни".

Кредитната агенция също така е критикувала надеждността на институциите на Турция, която "беше подкопана от неефективността на паричната политика, отчасти отразявайки политическата намеса в процеса на разработване на политики".

Междувременно друга основна агенция за кредитен рейтинг Fitch също предупреди през миналия месец, че турската парична политика е сериозно ограничена от политически влияния, които биха могли да подкопаят независимостта на централната банка.