Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ, който позволява на мюсюлманите да се молят в "Света София" в Истанбул, която отсега нататък ще има статут на джамия.

Държавният глава на Турция разпространи документа в профила си в "Туитър".

В постановлението се посочва, че "е взето решение да се отвори джамията" Света София "за поклонение".

По-рано днес Държавният съвет (висшият административен съд на Турция) отмени правителственото постановление от 1934 г. за предоставяне статут на музей на "Света София".

На 2 юли Държавният съвет на Турция проведе заседание, за да обсъди възможната промяна на статута на "Света София". Обсъждането сред съдийския състав, според CNN Turk, е продължило само 17 минути.

По-рано Ердоган даде инструкции да се проучи въпроса за промяната на статута на катедралата на заседание на главния съвет на Партията на справедливостта и развитието, на която той е председател.

Съдът в Турция даде зелена светлина за превръщането на "Света София" в джамия

Съдът в Турция даде зелена светлина за превръщането на "Света София" в джамия

Съдът отмени постановлението от 1934 г.

Катедралата "Света София" в Истанбул е паметник на византийската архитектура, който е издигнат през 532-537 г. по указание на император Юстиниан. След падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия.

През 1935 г., според постановлението на турското правителство, подписано от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата е превърната в музей и слоевете мазилка, които ги крият, бяха почистени, за се виждат стенописите и мозайките. През 1985 г. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.