Държавният съвет (висшия административен съд) на Турция отмени постановлението на турското правителство от 1934 г. за предоставяне статут на музей на катедралата "Света София" в Истанбул. Това съобщи телевизия CNN Turk.

По този начин турските власти получиха законова възможност да променят статута на "Света София" от музей в джамия.

Понастоящем не се съобщава датата на началото на поклоненията на мюсюлмани в "Света София".

ЮНЕСКО предупреди Турция да не превръща "Света София" в джамия

ЮНЕСКО предупреди Турция да не превръща "Света София" в джамия

Всяка промяна изисква предварително уведомяване на ЮНЕСКО

По-рано беше съобщено, че на 2 юли Държавният съвет на Турция е провел заседание, за да обсъди възможната промяна на статута на "Света София". Обсъждането сред съдийския състав, според CNN Turk, е продължило само 17 минути.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде инструкции да се проучи въпроса за промяната на статута на катедралата на заседание на главния съвет на Партията на справедливостта и развитието, на която той е председател.

Съдът в Турция одобрил превръщането на "Света София" в джамия

Съдът в Турция одобрил превръщането на "Света София" в джамия

Това обявиха няколко официални лица в Турция

Катедралата "Света София" в Истанбул е паметник на византийската архитектура, който е издигнат през 532-537 г. по указание на император Юстиниан. След падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия.

През 1935 г., според постановлението на турското правителство, подписано от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата е превърната в музей и слоевете мазилка, които ги крият, бяха почистени, за се виждат стенописите и мозайките. През 1985 г. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Руският патриарх размаха пръст на Турция за „Света София”
Обновена

Руският патриарх размаха пръст на Турция за „Света София”

Турски съд дебатира дали едно от архитектурните чудеса може да бъде превърнато в джамия