Културната агенция на ООН ЮНЕСКО предупреди Турция да не превръща музея от византийската епоха "Света София" в Истанбул в джамия, като настоява за диалог преди да бъде взето решение, съобщава "Франс прес".

"Света София", която първо е била християнска катедрала, а след това джамия след завладяването на Константинопол (както се е казвал Истанбул по времето на Византийската империя), е вписана като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО като част от район, определен като "Исторически райони на Истанбул".

"Това вписване включва редица ангажименти и правни задължения", подчерта говорителката на ЮНЕСКО.

Съдът в Турция одобрил превръщането на "Света София" в джамия

Съдът в Турция одобрил превръщането на "Света София" в джамия

Това обявиха няколко официални лица в Турция

"Така, една държава трябва да гарантира, че нито една промяна не засяга изключителната универсална стойност на имотите, вписани на нейната територия", отбеляза говорителката и добави, че всяка промяна изисква предварително уведомяване на ЮНЕСКО и евентуално разглеждане от нейната Комисия за световно наследство.

Тя отбеляза, че "Света София" е вписана в рамките на "Историческите райони на Истанбул" като музей, позиция, която многократно е била комуникирана с Турция чрез писма.

"Призоваваме турските власти да започнат диалог преди да бъде взето решение, което би могло да подкопае универсалната стойност на обекта", настоя говорителката и добави, че това послание е повторено на турския посланик в ЮНЕСКО вчера.

Руският патриарх размаха пръст на Турция за „Света София”
Обновена

Руският патриарх размаха пръст на Турция за „Света София”

Турски съд дебатира дали едно от архитектурните чудеса може да бъде превърнато в джамия

Държавният съвет на Турция, който е най-висшият административен съд в югоизточната ни съседка, разглежда дело, заведено от турска неправителствена организация, което би позволило "Света София" да бъде преустроена като джамия, което се подкрепя от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Решението на Държавния съвет се очаква по-късно днес според турските медии.

Зданието от VI в., чиято пленителна архитектура е магнит за туристите по целия свят, е музей от 1935 г., отворен за вярващите от всички вероизповедания.

Джамбазки скочи срещу превръщането на "Света София" в джамия

Джамбазки скочи срещу превръщането на "Света София" в джамия

Евродепутатът вижда поредна провокация към християнския свят от страна на Ердоган

"Света София" е построена за първи път като катедрала в християнската Византийска империя, но е превърната в джамия след завладяването на Константинопол от османците през 1453 г.

Превръщането ѝ в музей е ключова реформа на постосманските власти при управлението на основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк.

Но призивите тя отново да служи като джамия предизвикаха гняв сред християните и напрежение между историческите врагове и съюзници в НАТО Турция и Гърция.

Ала Русия, която през последните години става все по-важен партньор на Турция, също настоява да не се променя статута на историческата забележителност.

Руската православна църква: Неприемливо е превръщането на "Света София" в джамия

Руската православна църква: Неприемливо е превръщането на "Света София" в джамия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия