Главата на Руската православна църква патриарх Кирил изрази "дълбока тревога" във връзка с призивите на Турция за промяна на статута на "Света София", информира АФП.

Турски съд дебатира дали едно от архитектурните чудеса на света може да бъде превърнато в джамия - решение, което може да засили напрежението със Запада и християнския свят. Решението за "Света София", която в момента е със статут на музей, се очаква през следващите дни.

Джамбазки скочи срещу превръщането на "Света София" в джамия

Джамбазки скочи срещу превръщането на "Света София" в джамия

Евродепутатът вижда поредна провокация към християнския свят от страна на Ердоган

Кирил отбелязва в съобщение, че е "дълбоко разтревожен" от действията, описвайки "Света София" като "един от големите паметници на християнската култура".

"Заплаха за "Света София" е заплаха за цялата християнска цивилизация и следователно за нашата духовност и история", подчерта руският патриарх.

"До ден днешен за всеки руски православен християнин "Света София" е голямо християнско светилище", каза той и призова турското правителство да бъде предпазливо.

Руската православна църква: Неприемливо е превръщането на "Света София" в джамия

Руската православна църква: Неприемливо е превръщането на "Света София" в джамия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия

По думите му промяната на настоящия неутрален статут на историческата постройка ще причини "дълбока болка" на руския народ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че бъдещето на музея е турски въпрос, но се надява, че статутът на "Света София" като обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО ще бъде "взет под внимание".

Той добави, че "Света София" е "световен шедьовър", който е "свещен" за руснаците.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин отбеляза, че Москва се надява "световната значимост на обекта да се вземе под внимание".

Преди дни руският митрополит Иларион, председател на отдела за международни църковни отношения към Московската патриаршия, предупреди, че превръщането на "Света София" в Истанбул от музей в джамия е "неприемливо".

Турция може да превърне "Света София" отново в джамия

Турция може да превърне "Света София" отново в джамия

Има призиви да покажат заедно, "с първата молитва в Света София, че Турция не е старата Турция"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на масивната сграда от VI век, която първоначално е изградена като християнски храм, а днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Турция и обект от световното наследство на ЮНЕСКО.