Директорът по комуникации на турското президентство Фахретин Алтун намеква, че византийското архитектурно съкровище от шести век в Истанбул "Света София" скоро може да бъде превърнато отново в джамия, съобщават "Ахвал" и "Грийк Сити Таймс".

Алтун туитира снимка на "Света София" в неделя и казва: "Липсва ни! Но бъдете търпеливи. Заедно ще направим това да се случи." 

"Света София" е завършена през 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал, служи като седалище на Вселенския патриарх в Константинопол до 1453 г., когато османците превземат града и превръщат "Света София" в джамия. Тя е превърната в музей през 1935 г.

По-рано този месец Съюзът на религиозните и фондацията на служителите "Диянет-Бир-Сен" призовава първата молитва в петък след пандемията COVID-19 да бъде извършена в "Света София".

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е изразявал желанието си да превърне музея "Света София" в джамия.

"Голяма грешка беше да променим името на Света София в музей. Ние заявихме, че тъй като сега има голямо желание от такова нещо, време е да предприемем тази стъпка ... Ще наречем Света София джамия", обясни Ердоган миналата година.

Никълъс Данфорт, старши гостуващ сътрудник на германския фонд "Маршал", пише през 2019 г., че "Света София" отдавна е надживяла съперничещи си религиозни програми и продължава да служи като средство за конкурентен цивилизационен шовинизъм.

"Света София "е духовният дом за православните християни, по същия начин както Ватикана е за католиците или Мека и Медина е за мюсюлманите. Когато мюсюлманите превзеха катедралата, голяма част от нея бе разрушена, включително икони, мозайки, картини, камбани и олтара, коментира гръцкото издание.

"Света София е средство за постигане на възкресението на света. Всички трябва да покажем заедно - с първата молитва в Света София - че Турция не е старата Турция", обяснява председателят на "Бир-Сен" Хасан Тюрют.

Турция не а първи път заплашва да превърне "Света София" отново в джамия и натискът за това става все по-силен. Потребители на "Туитър" в Турция потвърдиха своето "нетърпение" и чакат превръщането, а някои от тях искат датата да е 29 май, годишнината от падането на Константинопол.

Ердоган променя Света София в джамия след изборите

Ердоган променя Света София в джамия след изборите

Имаме някои планове и ще изпълним тези планове, коментира той на митинг в Истанбул