Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че в неделя, след изборите в Света София трябва да се преименува в джамия, а не музей, но не казва дали статутът на тази забележителност ще бъде променен, съобщава "Дейли стар", цитирайки "Ройтерс".

Света София е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, била е най-голямата катедрала в християнския свят в продължение на 900 години, преди да стане една от най-големите джамии на Исляма в продължение на 500 години до 1935 г., когато е превърната в музей.

През 2014 г. на фона на слухове за евентуална промяна, високопоставеният съветник на Ердоган Ибрахим Калин обясни, че няма планове за промяна на статута на паметника.

Ердоган предлага Света София за джамия с безплатен достъп

Ердоган предлага Света София за джамия с безплатен достъп

Това може да стане след изборите на 31 март

В навечерието на местните избори в неделя Ердоган се позовава на религиозните настроения за да подсили подкрепата за своята партия, позовава се на убийствата на Нова Зеландия като пример за заплахите, пред които са изправени Турция и исляма.

Той също така повдига въпроса за Света София няколко пъти.

"След изборите, ще променим името на Света София от музей в джамията. Имаме някои планове и ще изпълним тези планове", обяснява той пред тълпа на изборен митинг в Истанбул. Той не споменава какво точно представляват тези планове.

В четвъртък американската комисия по международна религиозна свобода осъди коментарите на Ердоган. "Света София носи дълбоко историческо и духовно значение както за мюсюлманите, така и за християните, и статутът на музей трябва да се запази", заяви председателят на USCIRF в изявление.

"Коментарите на президента Ердоган са ненужно провокативни и вредни за религиозните общности и малцинства в Турция. Освен това последиците от подобно действие усложняват влошаващия се ландшафт за религиозната свобода, демокрацията и правата на човека в Турция."

Ердоган се заиграл предизборно със "Света София"

Ердоган се заиграл предизборно със "Света София"

Идеята му да превърне базиликата от музей в джамия няма да се осъществи, убеден анализатор