Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави в неделя кандидата на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) Екрем Имамоглу за победата му при прегласуването на изборите за кмета на Истанбул.

"Надявам се, че резултатите от прегласуването на изборите за кмета на Истанбул ще са от полза за града. Днес отново се показва волята на народа", заявил турският президент.

Ердоган пак загуби изборите за Истанбул
Обновена

Ердоган пак загуби изборите за Истанбул

Бинали Йълдъръм призна поражението си

Ердоган също така обеща да продължи тясното си сътрудничество в рамките на "Народен алианс", който включва управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и партията на националистическото движение (ПНД).

Според последните данни Имамоглу след обработката на 99,4% от гласовете, печели 54%, а кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм - 45,1%. Ако след преброяването на всички гласове резултатите не се променят, тогава ПСР за първи път от 2002 г. ще загуби на общинските избори в Истанбул, където Ердоган беше кмет от 1994 г. до 1998 г.

Над 10 милиона избират за втори път кмет на Истанбул

Над 10 милиона избират за втори път кмет на Истанбул

Отново Екрем Имамоглу срещу Бинали Йълдъръм

Гласуването в Истанбул се проведе в неделя, след като турската Върховна избирателна комисия реши да отмени резултатите от изборите на 31 март. Тогава Имамоглу преодоля Йълдъръм.

Партията на турския лидер призова Върховната избирателна комисия да поиска да отмени резултатите от мартските избори за кмета на Истанбул и да ги повтори във връзка с нарушенията, извършени по време на гласуването. След това избирателната комисия отмени резултатите от гласуването и оттегли сертификата за признаване на кандидата от КХП от кмета на града.