Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Украйна и Русия незабавно да спрат бойните действия и да "допринесат за световния мир", добавяйки, че Анкара не е против разширяването на НАТО, предава Ройтерс.

Турция, която споделя морска граница с Украйна и Русия и има добри връзки и с двете е и член на НАТО. Съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Анкара заяви в понеделник, че затваря Босфора и Дарданелите, докато продължава руската инвазия в Украйна, ограничавайки преминаването на някои руски кораби от Средиземно море.

Турция: Гърция използва кризата в Украйна срещу нас

Турция: Гърция използва кризата в Украйна срещу нас

Поредна размяна на обвинения между Турция и Гърция

Запитан за кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз на пресконференция в Анкара, Ердоган каза, че Турция, която "е кандидат за членство в ЕС от десетилетия", ще подкрепи всяко разширяване на НАТО и ЕС.

Турският президент призова ЕС да покаже "същата чувствителност", която прояви към кандидатурата на Киев за членство по отношение на кандидатурата на Турция за присъединяване към блока, и критикува държавите-членки, че "не са искрени". "Ще поставите ли Турция в дневния си ред, когато някой ни атакува?" попита той.

Турция е подписала споразумение за асоцииране с ЕС, който тогава се нарича Европейска икономическа общност през 1963 година. Страната започна преговори за присъединяване през 2005 година, но оттогава Анкара не е постигнала почти никакъв прогрес. Много държави в ЕС се противопоставят на членството на Турция в съюза, като обвиняват Анкара в нарушаване на човешките права, на свободата на словото и влошаване на демократичните стандарти по отношение на върховенството на закона.

Турция е в остър конфликт с Кипър, който е член на ЕС, след като през 1974 година окупира част от острова, както и с Гърция, с която води спорове за морските граници в Егейско и Източно Средиземно море.