Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини германски благотворителни фондове, че финансират Кюрдската работническа партия (ПКК), организация, призната за терористическа както в ЕС, така и в самата Турция.

По думите му няколко организации, които събират пари за подобряване на инфраструктурата в турски градове, в действителност предоставят събраните средства на терористите.

Турските държавни структури са засекли съмнителни транзакции и са изпратили запитване до германските им колеги, но отговор на този етап няма, поясни Ердоган, цитиран от lenta.ru.

Той не пожела да назове нито градовете, нито въпросните организации, занимаващи се с подозрителна дейност. Според турските медии най-вероятно става дума за германската помощ в модернизацията на канализационната система на град Диарбекир, който се смята за неофициална столица на турските кюрди.

За съжаление германските благотворителни фондации отдавна се занимават с подобни дейности, подчерта турският премиер.

Отговорът от Берлин не закъсня - местните власти са категорични, че ще бъде направена щателна проверка дали има германски организации, които спонсорират тероризма.

По-рано днес турската полиция задържа над 130 души, заподозрени за връзки с ПКК. ВИстанбул са били арестувани 83 души. 31 души са арестувани в Диарбекир, а 20 в град Газиантеп.

В момента над 2500 кюрди са в затвора по обвинения за връзки с ПКК, която е смятана от Анкара и от по-голямата част от международната общност за терористична група.