Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Турция да защити правата си в Източното Средиземноморие, съобщава БГНЕС.

Той разкритикува противопоставянето на западните държави срещу действията на Турция в региона и увери: "Ние ще защитаваме правата на Турция в Източното Средиземноморие в пълна степен въпреки заплахите на Запада."

Турция оспорва едностранното сондиране в Източното Средиземноморие от страна на гръцката кипърска администрация. Според Анкара Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в региона.

Турция не се съобразява с ЕС, продължава сондажите край Кипър

Турция не се съобразява с ЕС, продължава сондажите край Кипър

ЕС показал колко предубеден и пристрастен бил за Кипър

През пролетта Турция изпрати два сондажни кораба в Източното Средиземноморие и продължава да отстоява правото си и това на Севернокипърската турска република върху ресурсите там.

Първият сеизмичен кораб на Турция, закупен през 2013 г. от Норвегия, проучва природните залежи в Средиземноморието от април 2017 г. Атина и гръцките власти в Кипър обаче се противопоставиха на този ход, заплашвайки с арест екипажите на корабите. Освен това те призоваха лидерите на Европейския съюз да се присъединят към техните критики.

През 1974 г. о-в Кипър е разделен след военна интервенция от страна на Турция. Водените до момента преговори за разрешаване на спора са безрезултатни.

Гърция и Кипър плашат Турция със санкции

Гърция и Кипър плашат Турция със санкции

Ние се съгласихме...да подготвим почвата през следващата седмица на срещата на ЕС