Решенията на Европейския съюз за ограничаване на контактите и финансирането за Турция заради сондажите за газ и нефт край бреговете на Кипър няма да повлияят на решимостта ѝ да продължи енергийните си дейности в региона. Това обявиха от турското външно министерство, цитирани от "Ройтерс".

От ведомството подчертаха, че неспоменаването от страна на ЕС на кипърските турци в неговите решения, взети вчера, "показа колко предубеден и пристрастен е ЕС по въпроса за Кипър".

ЕС наложи санкции и отмени диалога с Турция заради сондажите край Кипър

ЕС наложи санкции и отмени диалога с Турция заради сондажите край Кипър

"Турция да се въздържа от такива действия и да действа в дух на добросъседство"

Вчера ЕС прекрати преговорите за споразумение за въздушния транспорт и се договори временно да не провежда Съвета за асоцииране и по-нататъшни срещи на високо равнище ЕС-Турция.

Външните министри на страните членки на Общността също така одобриха предложение за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и приканиха Европейската инвестиционна банка да преразгледа кредитните си дейности в Турция, по-специално по отношение на кредитирането, предоставено от страните членки.

"Решенията няма да повлияят ни най-малко на решимостта на страната ни да продължи въглеводородните дейности в Източното Средиземноморие", се изтъква в изявлението на турското външно ведомство.

Анкара, която подкрепя отцепническата северна част на разделения остров, твърди, че някои крайбрежни зони попадат под юрисдикцията на Турция или на кипърските турци. Кипър беше разделен през 1974 г. след инвазия от страна на Турция, предизвикана от вдъхновен от Гърция преврат.