Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че сделката на Турция с Русия за доставката на руски противовъздушни системи С-400 "вбеси САЩ".

"Трябва ли да ви чакаме (САЩ и НАТО)? Ние вземаме и ще продължим да вземаме всички необходими мерки, за да гарантираме нашата национална сигурност. Ние сме домакини в собствената си къща", подчерта турският държавен глава, цитиран от турските медии.

Той добави, че след като САЩ и Израел са отказали да доставят бойни безпилотни самолети на Турция, Анкара е разработила и започнала да ги произвежда сама, предизвиквайки загрижеността на двете държави.

Турция дава над 2 млрд. долара за руските ПВО системи С-400

Турция дава над 2 млрд. долара за руските ПВО системи С-400

Това е най-голямата сделка между Русия и Турция в историята

Вчера Ердоган обяви, че Анкара е направила първото плащане за зенитно-ракетните комплекси С-400. От Пентагона по-късно коментираха, че САЩ са информирали турските власти за опасенията си заради закупуването на руските С-400, цитирайки членството на Анкара в НАТО като причина държавата да се отбранява със средства, оперативно съвместими с тези на Алианса.

Запитан дали членството на Турция в НАТО ще се превърне в пречка за доставката на С-400, съветник в Кремъл по-рано заяви, че "всяка страна поема ангажименти, определящи какво има право да прави с доставените оръжия и какво не може да направи".