Турция не възнамерява да спре проучването за природен газ край бреговете на Кипър въпреки заплахите на Европейския съюз за санкции през миналата седмица и значителното изостряне на напрежението с Атина и Никозия. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от гръцките медии.

"Имаме четири кораба в района и взехме мерки. Министър-председателят на Гърция говори от свое име, но независимо от това, което казва, ние имаме права там", настоял Ердоган пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието, чийто лидер е той.

Ципрас зове Туск да убеди ЕС да осъди действията на Турция край Кипър

Ципрас зове Туск да убеди ЕС да осъди действията на Турция край Кипър

Ципрас е подчертал, че ЕС трябва да обмисли "конкретни мерки" срещу всички страни

Ердоган отговори на изявление от миналата седмица на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който заяви, че Атина "няма да позволи" на Турция да продължи с плановете за разширяване на зоната си за проучване за газ в изключителната икономическа зона на Гърция.

"Докато не постигнем справедливо разпределение на природните ресурси в Източното Средиземноморие, ще продължим да се движим решително в района", подчертал Ердоган, като добави, че Турция също така ще попречи на всякакви опити за проучване за газ, които "пренебрегват" правата на Турция и окупираната от турците северна част на Кипър.