В два града в Югоизточна Турция очевидци съобщават за постоянна стрелба и издигащи се стълбове дим, докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече, че кюрдските екстремисти ще бъдат „унищожени” в засилващите се сражения по улиците, при които през последните два дни са били убити 25 кюрдски екстремисти, съобщава „Ройтерс”.  

Бунтът на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) се разрази отново през юли след разпадането на двугодишното примирие, вкарвайки населената предимно с кюрди югоизточна част на страната обратно в открит конфликт.

Ердоган е категоричен, че операциите на турската армия ще продължат, докато областта не бъде „прочистена” от екстремисти, а техните барикади и окопи не бъдат разрушени.

„Вие ще бъдете унищожени в тези къщи, тези сгради, тези канавки, които сте прокопали”, зарекъл се Ердоган в реч пред свои привърженици в град Коня и допълнил: „Нашите сили за сигурност ще продължат тази битка, докато районът не бъде прочистен и не бъде установен мир.”

Местен депутат от прокюрдската Народнодемократична партия заявил, че въведеният вечерен час се е „превърнал в процес по унищожаване на градовете”, принуждавайки хората да бягат.

Двата града, намиращи в провинция Шърнак близо до границата на Турция със Сирия и Ирак, се превърнаха в основни цели за най-новите операции на Турция срещу ПКК, в които турските медии съобщават, че взимат участие 10 хил. полицаи и войници, подкрепяни от танкове.

24 бойци на ПКК са били убити в Джизре и един в Силопи при последните операции, се уточнява в изявление на турската армия. Осем души от турските сили за сигурност са получили наранявания, които не са живозастрашаващи.