Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че започването на доставките на туркменски газ за Турция и Европа през Азербайджан е въпрос на време.

"Поддържаме близки и силни отношения със скъпия Азербайджан във всички области, включително и в областта на енергетиката.

Дългогодишното ни сътрудничество, увенчано с инфраструктурни проекти като тръбопроводите Баку-Тбилиси-Джейхан, Баку-Тбилиси-Ерзерум и TANAP, не само е от полза за Турция и Азербайджан, но и допринася значително за енергийната сигурност на региона и Европа.

Транспортирането на туркменски газ до Турция и Европа благодарение на нашите съвместни усилия, както и разширяването на капацитета на TANAP, сега е само въпрос на време.

Плодовете на нашите усилия по тези въпроси несъмнено ще се превърнат в още един общ успех на Турция и Азербайджан", заяви Ердоган в обръщението си към участниците в провеждащата се в Азербайджан Седмица на енергетиката в Баку.

Турският лидер изрази надежда, че всички събития, организирани в рамките на Енергийната седмица в Баку, ще доведат до положителни резултати и ще задълбочат двустранното сътрудничество, допринасяйки за мира и стабилността в региона.

Президентът подчерта, че Азербайджан и Турция засилват сътрудничеството си в областта на възобновяемата енергия, новите технологии и диверсификацията на енергийните източници.

"Целта ни е в близко бъдеще да завършим проектите за организиране на износа на електроенергия през Нахичеван и изграждането на газопровода Игдир-Нахичеван", отбеляза Ердоган.

Ердоган успокоява, че фискалната политика няма да повиши инфлацията

Ердоган успокоява, че фискалната политика няма да повиши инфлацията

Стремим се към устойчив спад на инфлацията, а не към временно облекчение, изтъква Ердоган

Той също така отбеляза, че Турция и Азербайджан, като представители на тюркския свят, се стремят да развиват и задълбочават сътрудничеството в различни области, включително енергетика, политика, икономика, търговия, сигурност, военна и отбранителна промишленост, транспорт, здравеопазване, образование и култура.