Среща между омбудсманите на Русия и Украйна в турската столицата Анкара миналата седмица породи надежди за посредничеството на Турция за намиране на хуманитарно решение на продължаващия конфликт, съобщава в. "Дейли Сабах".

Комисарите по правата на човека на двете страни се срещнаха в кулоарите на международна конференция на омбудсманите, а Турция изрази интерес да работи за установяването на хуманитарен коридор между двете държави.

В. "Хюриет" съобщава, че се очаква през следващите дни президентът Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с руския и украинския си колега - Владимир Путин и Володимир Зеленски, за да постигне тази цел.

Анкара, която вече полага усилия за прекратяване на конфликта, който скоро ще навлезе във втората си година, се стреми да гарантира безопасността на ранените, възрастните хора, жените и децата, засегнати от войната.

На среща в Анкара омбудсманите на Русия и Украйна договориха размяна на 40 пленници

На среща в Анкара омбудсманите на Русия и Украйна договориха размяна на 40 пленници

Двамата са обсъдили и зърнения коридор и положението на децата бежанци

Омбудсманът на Турция Шереф Малкоч беше домакин на осем срещи между двете страни по време на събитието миналата седмица в Анкара. На тях Киев и Москва са се споразумели за план на три етапа, като двете страни са представили списък от съответно 800 и 200 лица за потенциална размяна на затворници. Малкоч поиска от страните да предприемат конкретни стъпки и да разговарят с лидерите си за създаването на необходимия механизъм.

Преди три месеца УНИЦЕФ предложи институцията на омбудсмана на Турция, ръководена от Малкоч, да служи като мост за помощ за непълнолетни лица без придружител, засегнати от конфликта. Подтикнат от предложението, Малкоч се свързва с колегите си в двете страни и получи утвърдителен отговор от Украйна и Русия, въпреки че променящата се динамика на войната отложи плановете за хуманитарни действия.

Русия отмени размяна на военнопленници

Русия отмени размяна на военнопленници

Причината не е известна

Турският вестник информира, че и двете страни са си отправяли обвинения за войната по време на срещата, преди Малкоч да се намеси и да ги призове да се съсредоточат върху хуманитарната страна на конфликта. В крайна сметка двете страни първоначално се договориха за размяна на около 40 военнопленници.

Малкоч обясни, че е помолил двамата омбудсмани да работят за създаването на механизъм и е изразил подкрепата на Турция за усилията в това отношение. Той посочи, че ще продължи да провежда онлайн разговори с двамата си колеги през следващите дни, като тези разговори ще оформят бъдещите стъпки.

"Важно е да се направи първата крачка. Това не е лесна задача. Ние предложихме да създадем хуманитарен коридор през Истанбул. Все още не сме говорили дали ще бъде по въздух, море или суша. Все още е рано, но полагаме усилия", увери Малкоч.