Швеция трябва да спре протестите на поддръжниците на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Стокхолм, за да получи зелена светлина за кандидатурата си за членство в НАТО.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в телефонен разговор в неделя с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава "Ройтерс".

Ердоган настоя, че Турция има конструктивно отношение, но счита за безсмислена промяната на законите за тероризма от Швеция, докато привържениците на ПКК провеждат протести в страната. Това се казва в изявление на турското президентство.

Шведският външен министър: Време е Турция да пусне Швеция в НАТО

Шведският външен министър: Време е Турция да пусне Швеция в НАТО

Страната е изпълнила ангажиментите си към Анкара

Крайно време е турският парламент да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, тъй като Стокхолм вече е изпълнил задълженията си по споразумение с Анкара за присъединяване към западния военен алианс. Това заяви на 21 юни шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Нашата преценка е, че направихме това, което се очакваше от нас, сега е време турският парламент да започне процеса на ратификация, посочи Тобиас Билстрьом. Швеция продължава да се надява, че ще може да се присъедини до срещата на върха на НАТО във Вилнюс в средата на юли, поясни той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън насърчи Анкара да подкрепи Швеция на среща с новия турски външен министър Хакан Фидан в сряда. 

През 2022 г. Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна. Финландия се присъедини към алианса през април, но Турция продължава да блокира членството на Швеция, като се позовава на опасения за сигурността. Според Анкара Швеция трябва да овладее антитурските протести в Стокхолм, преди да получи зелена светлина за присъединяване към НАТО.

Блинкън насърчи турския си колега страната му да подкрепи Швеция за НАТО

Блинкън насърчи турския си колега страната му да подкрепи Швеция за НАТО

Опознавателна среща между двамата

Турция твърди, че Швеция укрива членове на екстремни групи, които смята за терористи. Швеция въведе нов закон, за да затрудни финансирането или подкрепата на терористични групи, с което правителството казва, че изпълнява ангажиментите си по споразумение с Турция, подписано в Мадрид. Това обаче не накара властите в Анкара да променят решението си.

Освен Турция, Унгария е другата страна, която все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция към НАТО.