Гневно реагира турският президент Реджеп Ердоган на протестния поход към Истанбул от Анкара на лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу, предаде "Ройтерс". 

Той предупреди основния опозиционен лидер в страната "да не се изненадва, ако действията му имат последствия".

По думите му, изкарването на хората на улицата не е добре нито за тях, нито за страната. 

Държавният глава направи това изявление на бизнес конференция в Истанбул. 

Маршът вече е на третия ден от старта си и се очаква да продължи месец, като се счита за най-голямото предизвикателство към властите. 

Кълъчдароглу по-рано обвини президента в провеждането на "втори преврат" с предприетите репресии, последвали неуспешния пуч през миналия юли. 

Лидерът на опозицията в Турция обвини Ердоган във "втори преврат"

Лидерът на опозицията в Турция обвини Ердоган във "втори преврат"

Кемал Кълъчдароглу започна протестен поход от Анкара към Истанбул

Той започна похода, след като бившият журналист и депутат от Народнорепубликанската партия Енис Бербероглу беше осъден на 25 години затвор в сряда по обвинение, че е предоставил класифицирана информация на вестник.

В своето най-голямо предизвикателство към властите досега, лидерът на втората по големина турска партия се отправя ходом към затвора в истанбулския квартал "Малтепе", където Бербероглу е задържан, приканвайки привържениците си да го придружат.

Кълъчдароглу изтъкна, че "вторият преврат" е станал след неуспешния на 15 юли 2016 г. Ердоган обяви извънредно положение на 20 юли, като оттогава досега бяха арестувани около 50 хил. души и над 100 хил. загубиха работата си.

"Резултатът (от 15 юли) беше използван за осъществяването на втория преврат на 20 юли", посочил Кълъчдароглу пред "Франс прес" на втория ден от 450-километровия му преход към Истанбул, който се очаква да отнеме повече от три седмици.