Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че САЩ не са спазили договореното време за изтегляне кюрдските милиции "Отряди за защита на народа" от северния сирийски град Манбидж, съобщава турският в. "Хюриет".

Както се договориха двете съюзнички от НАТО през юни, турските и американските сили понастоящем извършват патрули в Манбидж, за да прочистят района от "Отрядите за защита на народа", които Турция смята за терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава на нейна територия.

Сирийските кюрди договарят с Асад децентрализацията на Сирия

Сирийските кюрди договарят с Асад децентрализацията на Сирия

Асад неотдавна се закле да отвоюва "всеки сантиметър" от Сирия

Ала Ердоган изтъкна, че силите на "Отрядите за защита на народа" остават в Манбидж и обвини САЩ, че не изпълняват ангажиментите си по пътната карта, договорена през юни.

"САЩ несъмнено не спазиха договорения график на пътната карта на Манбидж; "Отрядите за защита на народа" не напуснаха района. Но истинските собственици на региона все още не са се установили там", коментирал Ердоган пред журналисти.

"САЩ не спазиха обещанието си", натъртил турският държавен глава.

Турция е гневна заради подкрепата на Вашингтон за "Отрядите за защита на народа", като преди споразумението през юни заплаши да продължи със сухопътната си офанзива срещу кюрдските милиции в Манбидж, въпреки разположените там войски на САЩ.

Кюрдите обявиха, че се изтеглят от Манбидж

Кюрдите обявиха, че се изтеглят от Манбидж

Решението е оповестено ден след проведените между САЩ и Турция разговори

Преди споразумението с Вашингтон, Турция проведе две трансгранични операции срещу "Отрядите за защита на народа" в Сирия.

Ердоган също така заяви, че Турция дава приоритет на разполагането на тежко въоръжение, притежавано от "радикални" бунтовнически групировки в Идлиб в северозападната част на Сирия, където руските и турски войски се опитват да наложат нова демилитаризирана зона.

"Ние придаваме голямо значение на разполагането на тежки оръжия от радикални групировки. Голяма част от тежестта пада върху нашето разузнаване. Усилията се развиват добре", посочи Ердоган.

Съгласно плана бунтовниците ще трябва да се изтеглят от Идлиб до средата на следващия месец.