Турският президент Тайип Ердоган каза в събота, че Анкара може да "се раздели" с Европейския съюз, ако е необходимо, попитан относно съдържанието на доклад на Европейския парламент за Турция.

В доклада, приет по-рано тази седмица, се казва, че процесът на присъединяване на Турция към 27-членния блок не може да се възобнови при настоящите обстоятелства и се призовава ЕС да проучи "паралелна и реалистична рамка" за връзките си с Анкара.

Турция е официален кандидат за присъединяване към ЕС от 24 години, но преговорите за присъединяване бяха в застой през последните години поради опасенията на блока относно нарушаването на човешките права и зачитането на върховенството на закона.

"ЕС се опитва да се откъсне от Турция", каза Ердоган пред репортери преди посещението си в Съединените щати. "Ние ще направим нашите оценки спрямо тези развития и ако е необходимо, можем да се разделим с ЕС.

Министерството на външните работи на Турция заяви по-рано тази седмица, че докладът на Европейския парламент съдържа неоснователни твърдения и предразсъдъци и възприема "плитък и невизионерски" подход към връзките на страната с ЕС.

Турция преговаря за втора АЕЦ с Русия

Турция преговаря за втора АЕЦ с Русия

Компании от Китай и Южна Корея също проявяват интерес към проекта