Турция, Русия и Иран трябва да поемат повече отговорност за установяване на мир в Сирия. За това настоя турският президент Реджеп Тайип Ердоган преди тристранните преговори с руския президент Владимир Путин и с иранския държавен глава Хасан Рохани в Анкара, съобщава "Ройтерс".

Рoхани обвини Израел и САЩ в регионално напрежение преди срещата с Ердоган и Путин

Рoхани обвини Израел и САЩ в регионално напрежение преди срещата с Ердоган и Путин

Ердоган: Санкциите на САЩ срещу Иран са неефективни, ядрената сделка е решаваща

Ердоган, Путин и Рохани се срещат днес в турската столица, за да се опитат да осигурят трайно примирие в Северозападна Сирия, след атаките на сирийските правителствени сили, които рискуват да задълбочат регионалните сътресения и да тласнат нова вълна от мигранти към Турция.

Ердоган заяви, че тримата лидери са обсъдили най-новите развития в района на провинция Идлиб в Северозападна Сирия, както и на изток от река Ефрат в североизточната част на страната, където са силни сирийските кюрди, както и проблема с миграцията.

САЩ готови да изпратят военни в Сирия

САЩ готови да изпратят военни в Сирия

150 души ще пазят границата с Турция

От своя страна Путин смята за недопустимо разделянето на Сирия на зони на влиение

"Естествено, положението на нещата в североизточна Сирия е тревожно. Проблемите със сигурността в тази област (Идлиб), както и в други части на страната трябва да се решават единствено съгласно принципите за съхраняване на суверенитета и териториалната цялост. Изхождаме от това, че е недопустимо разделянето на Сирия на зони на влияние", настоя руският държавен глава.

Според него съвместните усилия са помогнали за стабилизиране на обстановката на сирийска територия и намаляване на равнището на насилие.