Иранският президент Хасан Рохани обвини Израел и САЩ за напрежението в Близкия изток, преди тристранната среща в Анкара с руските и турските му колеги за Сирия, съобщава "Таймс ъв Израел".

"Днес това, което се случва в този регион и засяга много страни по света, е резултат от погрешни планове и конспирации на Съединените щати. Декларирахме непрекъснато, че регионалните въпроси трябва да се решават от регионалните страни и чрез диалог", коментира Рохани цитиран от "Тасним".

"Ако искаме установяването на истинска сигурност в този регион, трябва да бъде спряна напълно агресията от страна на САЩ и провокативните намеси от ционисткия режим. В противен случай ще станем свидетели на продължаването на несигурността", допълва той.

Според Рохани, Израел и САЩ подкрепят Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в техните военни действия в Йемен, предоставяйки им както оръжие, така и разузнаване.

Напрежението в региона се засилва от нападението срещу саудитски петролни съоръжения, за което подкрепяните от Техеран хуси поеха отговорност, докато представители от администрацията на Тръмп обвиняват пряко Иран.

Хусите се заканиха да продължат да удрят саудитските рафинерии

Хусите се заканиха да продължат да удрят саудитските рафинерии

Рияд трябва да "спре агресията срещу Йемен"

"По време на разговорите президентите на двете страни нарекоха отношенията между Техеран и Анкара силни, приятелски и разширяващи се. Освен това изтъкнаха необходимостта от засилване и развитие на сътрудничеството във всички области", се казва в изявление на официалния сайт на президента на Иран, след срещата му с Реджеп Ердоган.

"Моделът на тристранното сътрудничество между Иран, Турция и Русия за гарантиране на сигурността в Близкия изток е от полза за региона. Стабилното функциониране на водните маршрути в Персийския и Оманския заливи, както и в протока Ормуз е от особено значение за Техеран, който е длъжен да гарантира тяхната безопасност", допълва Рохани.

Ердоган от своя страна отбелязва "неефективността на американските санкции срещу Иран. Поддържането на ядрена сделка е от решаващо значение за успеха на диалога и дипломацията", каза той по време на разговорите.

Иран напомня на САЩ: Всичките ви бази в Средния Изток са в обсега на ракетите ни

Иран напомня на САЩ: Всичките ви бази в Средния Изток са в обсега на ракетите ни

Техеран отхвърли "безсмислените" обвинения, че стои зад атаките срещу саудитската рафинерия

Относно Сирия, Иран и Русия бяха твърди привърженици на сирийския президент Башар Асад, докато Турция подкрепя бойците на опозицията. Но тъй като позицията на Асад изглежда все по-сигурна, приоритетът на Турция се измества към предотвратяване на масов приток на бежанци от Идлиб в северозападната част на Сирия.

Турция е обезпокоена от постоянното навлизане на сирийските сили в региона, подкрепено от руските ВВС, въпреки поредицата от прекратяване на огъня.

Турция има 12 наблюдателни пункта в Идлиб за прилагане на споразумението за буферна зона, постигнато преди година с Русия, за да предотврати пълномащабно сирийско настъпление. Но постовете изглеждат все по-застрашени, като един от тях е отрязан от останалата част на Идлиб, когато сирийските сили напреднаха миналия месец.

Турция и САЩ на различни позиции за зоните за сигурност в Сирия

Турция и САЩ на различни позиции за зоните за сигурност в Сирия

Според Ердоган, САЩ подкрепят терористи

Руските авиационни удари продължават в региона въпреки последното прекратяване на огъня на 31 август.

"Голяма част от терористите все още присъстват в тази зона... и бойци продължават да стрелят по позициите на правителствените сили", коментира в петък съветникът на Кремъл Юрий Ушаков.

Турция заяви, че лидерите ще обсъдят най-новите развития в Сирия, както и "осигуряване на необходимите условия за доброволно завръщане на бежанците и обсъждане на съвместна стъпка, която трябва да бъде предприета в предстоящия период с цел постигане на трайно политическо решение".

САЩ готови да изпратят военни в Сирия

САЩ готови да изпратят военни в Сирия

150 души ще пазят границата с Турция

Москва иска напредък в създаването на конституционен комитет, който да наблюдава следващия етап от политическото уреждане в Сирия. Това ще предостави на Путин политическа победа, която да добави към военните си победи, коментира пред АФП Дейрин Халифа, старши анализатор в Сирия в International Crisis Group.

Междувременно Турция има и други притеснения по отношение на Сирия.

Нееднократно заплашва, че ще започне трансгранична офанзива срещу сирийските кюрдски сили, които счита за съюзници с кюрдските бойци на собствената си територия.

Това обтяга отношенията на Турция със съюзника в НАТО, САЩ, който подкрепя сирийските кюрди като основна бойна сила срещу "Ислямска държава".

САЩ обещаха да работят с Турция за изчистване на кюрдските сили далеч от нейната граница, но Анкара обяснява, че напредъкът е "козметичен" и може да започне операция в Сирия до края на този месец.

Китай: Никой не може да забие клин в отношенията ни с Русия, обречен е на неуспех

Китай: Никой не може да забие клин в отношенията ни с Русия, обречен е на неуспех

Обвиненията на САЩ срещу Иран за саудитската рафинерия са безотговорни