Взаимоотношенията между Китай и Русия са пример за партньорство на големи сили и всички опити за забиване на клин между страните са обречени на неуспех, коментира говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитиран от ТАСС.

"Отношенията между Китай и Русия издържаха на промените на международната сцена, те имат голяма жизненост и имат големи перспективи. Ние високо оценяваме начина, по който министър Лавров положително оценява руско-китайските отношения", обяснява тя.

Според нея партньорството между Русия и КНР служи като "истински пример за отношенията между големи държави. Разчитаме на диалог, не на конфронтация, а на партньорство, не създаваме алианс и не действаме срещу трети страни".

"Отношенията ни станаха чудесни и трайни. Никой не може да забие клин между нас и всякакви опити за създаване на пропаст между Китай и Русия са обречени на провал", допълва Чунин.

Русия и Китай продължават да "координират" позициите си на "международната арена" и двете страни имат добро военно сътрудничество, коментира в началото на септември Владимир Путин.

Русия и Китай застават срещу драматични промени, които светът не е виждал 100 години

Русия и Китай застават срещу драматични промени, които светът не е виждал 100 години

Няма ограничения за развитието на сътрудничеството между Москва и Пекин

Излагането на каквито и да било обвинения без надлежно разследване на инцидента е безотговорен акт. Това заяви Хуа Чунин, коментирайки изявленията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който обвини иранските власти за участие в нападението върху петролни съоръжения в Саудитска Арабия.

"Смятаме, че е безотговорно да обвиняваме някого, без да е проведено правилно разследване и без да са получени неговите резултати", обяснява дипломатът.

"Нашата позиция е, че се противопоставяме на всякакви действия, които могат да създадат или увеличат напрежението. Надяваме се, че страните ще се въздържат от подобни действия и ще проявяват сдържаност", допълва Хуа Чунин.

Обвиненията към нас са недопустими и безоснователни, отвърна Иран на САЩ

Обвиненията към нас са недопустими и безоснователни, отвърна Иран на САЩ

Високопоставен представител на САЩ обвини Ислямската република, че стои зад нападенията