Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заклейми изолацията на Катар като "нехуманна и срещу ислямските ценности", като допълни, че методите, използвани срещу страната от Персийския залив, били неприемливи и аналогични на "смъртно наказание", съобщава "Ройтерс".

Защитата на Ердоган спрямо Катар, направена в реч пред депутати от неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), идва, след като Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха отношенията си с Доха през миналата седмица, обвинявайки я в подкрепа на ислямски терористи и Иран, твърдения, които Катар отхвърли като безпочвени.

Катар е издържал на блокадата

Катар е издържал на блокадата

Най-големият дипломатически разрив

"Много голяма грешка се прави с Катар, изолирайки една страна във всички области е нехуманно и срещу ислямските ценности. Това е сякаш е взето решение за смъртно наказание за Катар", коментирал Ердоган.

"Катар показа най-решителната позиция срещу терористичната групировка "Ислямска държава" заедно с Турция. Преследването на Катар чрез очернящи кампании не служи на никаква цел", допълнил турският държавен глава.

Ердоган също така заявил, че ще проведе конферентен разговор по-късно днес с френския си колега Еманюел Макрон и с катарския емир шейх Тамим Бин Хамид ал Тани, за да обсъдят последните събития.

Той настоял, че кралят на Саудитска Арабия, като по-възрастният държавник в региона на Персийския залив, трябва да поеме водещата роля за разрешаване на кризата.