Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова иракските кюрди да спуснат кюрдския флаг в северния иракски град Киркук, предупреждавайки, че ако не го направят, това ще навреди на отношенията им с Турция, съобщава "Ройтерс".

Киркук, една от спорните територии на Ирак, има кюрдско, арабско и тюркменско население. Кюрдските сили пешмерга го превзеха през 2014 г., когато ДАЕШ ("Ислямска държава") завзе около една трета от територията на Ирак и северните подразделения на армията се разпаднаха.

"Ние изобщо не сме съгласни с твърдението "Киркук е за кюрдите". Киркук е за тюркмените, арабите и кюрдите, ако те са там. Не настоявайте, че е ваш или цената ще бъде тежка. Вие ще навредите на диалога с Турция", предупреди Ердоган.

"Свалете това знаме веднага", настоя той по време на предизборен митинг в черноморския вилает Зонгулдак, където той агитира преди референдума на 16 април за конституционните промени, които, ако бъдат приети от турските граждани, ще разширят правомощията му.

Кюрдите отдавна имат териториални претенции към Киркук и неговите огромни петролни залежи. Те разглеждат града, който се намира съвсем близо до тяхната полуавтономна територия в Северен Ирак - Иракски Кюрдистан, като тяхна историческа столица.

Местна телевизия цитира управителя на Киркук, който казва, че знамето на Кюрдистан трябва да се вее заедно с иракското национално знаме, защото градът е до голяма степен под закрилата на кюрдските сили.

Турция отдавна се изявява като закрилник на тюркменското етническо малцинство в Ирак. Местни медии съобщават, че лидерите на тюркменските общности в Киркук са отхвърлили издигането на кюрдското знаме като нарушение на конституцията.

Турция се страхува, че териториални придобивки на някои кюрдски групировки в Ирак и съседна Сирия могат да подхранят кюрдските сепаратистки амбиции на територията на Турция, където Кюрдската работническа партия (ПКК) води въоръжен бунт срещу турската държава в продължение на повече от 3 десетилетия.