Европейският съюз не бива да връчва ключа за собствената си безопасност на Турция, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в статия във френския в. "Фигаро", цитиран от БТА.

ЕС е длъжен да разработи единна и последователна миграционна политика, да вземе под строг контрол своите външни граници, но при все това не трябва да поверява ключа на своята безопасност в ръцете на други страни, на първо място в ръцете на Турция, категоричен е Туск.

В публикацията Туск припомня, че преди година, когато кризата с мигрантите в Европа набираше сила, някои смятаха, че е очевидно, че миграционната вълна е толкова силна, че не може да бъде спряна. Европейците проявиха тогава нерешителност и слабост, която създаде почва за разпространението на екстремистки, популистки и дори националистически идеи, посочва Туск в статията.

Тази тенденция трябваше да бъде преобърната, категоричен е председателят на Европейския съвет. Преди няколко месеца подчертах, че тази миграционна вълна е толкова силна и затова трябва да бъде спряна. Приоритет трябва да е реалната миграционна политика, при която страните от ЕС ще си върнат възможността да взимат решения за това кой прекосява границите им, кога и как. В това е именно същността на една едновременно разумна и хуманна политика по предоставяне на убежище, казва Туск.

Този променен подход, в това число и споразумението за бежанците между ЕС и Турция, дава очевидно плодове и за няколко месеца потокът от мигранти по балканския път намаля от 70 000 души през януари до 3000 души през април. Но едновременно с това решението, намерено на Балканите и споразумението с Турция, не е универсален модел, който да се прилага по други миграционни направления, в това число в централното Средиземноморие.

Никой няма да защити нашите граници вместо нас. Ние не можем да даваме ключа от нашата територия, от нашата безопасност на която и да е трета страна. Това касае Турция, това касае и страните от Северна Африка, казва Туск.

ЕС трябва да престане с отстъпките, защото те могат да бъдат възприети като слабост, която само ще засили стремежа да се шантажира Европа, категоричен е Туск. Често слушах от нашите съседи, че Европа трябва да отстъпи, иначе ще бъде наводнена от мигранти и тогава разбрах, че за сътрудничеството с партньорите ни е нужно първо да възстановим своята способност да контролираме миграцията.

Само решителни мерки позволяват реализирането на хуманитарните задачи. Ако искаме ЕС да остане отворен и толерантен, ние не можем да позволяваме повече да оставаме без защити. Солидарност и решителност от всички страни членки е необходима за всички аспекти на миграционната политика - пренастаняване, хуманитарна помощ, външни действия и преди всичко защитата на нашите граници. Защото на опасност е изложено не само бъдещето на Шенген, но и на целия наш съюз, предупреждава Туск.

Той подчертава, че ЕС трябва да заеме твърда позиция в преговорите с турските власти за уреждане на миграционната криза.

Неотдавнашният опит с Турция показа, че ЕС трябва ясно да дефинира пределите на своите отстъпки. Може да се водят преговори за пари, но никога за нашите ценности. Ние не можем да налагаме нашите правила на останалата част на света, но по същия начин и другите не могат да налагат на нас своите норми. Нашата свобода включва свободата на словото и тя няма да е обект на каквито и да е политически пазарлъци с които и да е партньор. Това послание трябва да чуе президентът на Турция Ердоган, заявява Туск.

Припомняме, на 23 април, в събота Туск и германският канцлер Ангела Меркел и зам. - председателят на ЕК Франс Тимерманс ще посетят Турция, обявиха от Съвета.

На срещата на върха на 17-18 март в Брюксел ЕС и Турция подписаха споразумение, което предвижда мерки за намаляване на миграционните потоци. Според документа всички мигранти без документи, които са пристигнали на гръцките острови от турска територия след 20 март ще бъдат изпратени обратно в Турция. ЕС от своя страна ще приеме на своя територия легални сирийски бежанци от Турция. Изпълнението на това споразумение започна на 4 април, но ден след това определените за връщане в Турция мигранти, които бяха в Гърция избягаха от лагера си.

На 7 април турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че ако визите за турските граждани, които искат да пътуват в Европа не паднат най късно през юни, Турция щяла да пусне мигрантите към стария континент.