Европейският съюз и Виетнам днес сключиха споразумение за свободна търговия, предаде Дойче веле.

Документът беше подписан в Ханой, в присъствието на еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом, премиера на Виетнам Нгуен Суан Фук и други политически лица.

Той трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент и от парламента на Виетнам.

Споразумението включва текстове за защита на инвестициите. В него се предвиждат съществения намаления на митата през идните години. След като договорът влезе в сила около две трети от стоките ще бъдат освободени от мита. Постигнати са договорености за интелектуалната собственост, както и за спазване на стандартите на Международната организация на труда, включително за забраната на детския труд. Документът включва и ангажимент за спазване на Парижкото споразумение за климата.

"Това е най-амбициозното споразумение, което ЕС някога е сключвал с развиваща се страна", заяви Малстрьом.

ЕС оценява дългосрочния растеж на брутния вътрешен продукт на азиатската страна. Макар че Виетнам е една от най-бедните държави, тя е бързо растяща икономика. През 2018 г. растежът на брутния продукт е 7.08 процента. През миналата година размерът на виетнамския износ за ЕС е над 37 милиарда евро.

Същевременно виетнамски правозащитници отправиха критики във връзка със сключения договор. Те призоваха Брюксел да настоява пред Ханой за извършването на значими политически реформи. Наред с другите проблеми, в страната има голям брой политически затворници - факт, който властите отричат.