Европейският съюз не споделя мнението на Турция, че мрежата от мюсюлманския духовник Фетхулах Гюлен е терористична организация и ще трябва да види "съществени" доказателства, за да промени позицията си, коментира координаторът на ЕС за борба с тероризма, съобщава "Ройтрес".

Турция отдавна обвинява своите съюзници от НАТО, включително Съединените щати и Германия, че те са по-загрижени от последвалите репресии на Анкара срещу заподозрените поддръжници на преврата.

"Що се отнася до FETO, ние не ги считаме за терористична организация и не смятам, че ЕС вероятно скоро ще промени позицията си", коментира Жил де Керхов, използвайки абревиатурата на турското правителство за мрежата на Гюлен.

"Необходими са не само условни доказателства - като просто изтегляне на приложение - но и конкретни данни, които показват, че са били замесени ...", коментира той.

Турската полиция арестува над 300 войници за връзки с Гюлен

Турската полиция арестува над 300 войници за връзки с Гюлен

Седем от търсените заподозрени са пилоти, 216 войници са на активна служба

Турските власти задържаха около 50 000 души, включително учители, полицейски служители, журналисти и консулски служители на САЩ за предполагаеми връзки с мрежата на Гюлен. Около 150 000 души са уволнени.

Някои от тях са задържани, защото са изтеглили ByLock, приложение за съобщения, което правителството твърди, че е използвано от превратаджиите.

Гюлен някога е бил съюзник на Ердоган и неговата ислямистка коалиционна партия АК, а движението му е управлявало училища, банки и медии в Турция.

Германската шпионска агенция BND коментира, че не е убедена, че Гюлен стои е зад неуспешния преврат, в който нелоялните войници използваха танкове и хеликоптери, за да атакуват турския парламент и други ключови цели.

Последни новини - "на живо" от Турция
на живо

Последни новини - "на живо" от Турция

От юли Турция е предоставила на Съединените щати 84 кутии с документи за доказателства, коментира пратеникът на Анкара във Вашингтон, но признава, че по-конкретни доказателства за прякото участие на Гюлен остават неуловими.

Германия, която остро критикува масовите арести в Турция, отказа да екстрадира хора, които Анкара твърди, че са участвали в заговора или са свързани с мрежата на Гюлен. "Решението за екстрадиция е в ръцете на всички държави-членки и в съдебната власт, в независимата съдебна власт и се нуждаят от безапелационни доказателства", обяснява Жил де Керхов.

Ердоган опроверга, че семейството му има пари в офшорка и обвини опозицията в лъжи

Ердоган опроверга, че семейството му има пари в офшорка и обвини опозицията в лъжи

Според обвиненията семейството на Ердоган укрило в офшорки около 15 милиона долара