Над 9000 души са арестувани, а десетки хиляди са уволнени от държавни постове след неуспешния опит за преврат в петък вечерта в Турция.

Повече от 200 души загинаха в нощта петък срещу събота, когато с огромната помощ на милиони граждани правителството успя да овладее ситуацията. Хиляди турци пострадаха през тази нощ.

След опита за военен пуч турското правителство предприе безпрецедентна „чистка” в турското общество.

преди 7 години в 01:28 ч.

Срокът на извънредното положение може да бъде удължен, предупреди Ердоган. 

преди 7 години в 17:18 ч.

Турските власти са анулирали паспортите на 11 хиляди души след неуспешния опит за преврат, съобщава вътрешният министър Ефкан. В Турция паспортите служат и за удостоверяване на самоличност в страната, и за пътуване зад граница.

преди 7 години в 06:52 ч.

Хиляди съмишленици на турския президент Реджеп Ердоган прекараха поредна нощ по улиците на Анкара и Истанбул

преди 7 години в 06:50 ч.

Шефът на международната политика на ЕС Федерика Могерини и комисарят Йоханес Хан критикуваха в съвместно изявление последните мерки, които властите в Турция въведоха след смазването на опита за преврат

преди 7 години в 19:39 ч.

Сирийският президент Башар Асад обвини турския си колега Реджеп Ердоган в екстремизъм. По думите му, държавният глава е използвал провалилия се опит за преврат в страната му. 

преди 7 години в 00:08 ч.

В Турция е въведено извънредно положение за три месеца, съобщи АП. Агенцията се позовава на решение на проведения тази вечер Съвет за национална сигурност, който се събра за първи път от опита за преврат на 15 юни.

преди 7 години в 21:44 ч.

Германският нападател на Бешикташ Марио Гомес обяви, че напуска турския клуб. В съобщение в социалните медии той посочва, че „трудно е взел решението”, но то е свързано с политическата ситуация в страната.

преди 7 години в 20:53 ч.

Външните министри на Холандия и Германия изказаха загриженост относно ескалацията на арестите в Турция, които последваха опита за преврат. Първият дипломат на Холандия Берт Кьондерс посочи, че е сериозно загрижен от проявите на насилие от властите.

Последно обновление в 21:46 ч. на 20.07

преди 7 години в 19:03 ч.

Турската лира удари ново рекордно дъно от 3,0751, след като Standard and Poor's обяви понижаване на кредитния рейтинг на страната

преди 7 години в 18:19 ч.

Управляващите в Турция отстраняват още 6500 души от персонала на Министерството на образованието

преди 7 години в 14:41 ч.

Полицията в Анкара отстрани 900 служители от длъжност.

преди 7 години в 13:46 ч.

Външно предупреждава - Обстановката в Турция остава нестабилна. На територията на цялата страна се провеждат серия от операции на турските сили за сигурност, вследствие на които може да се очаква ескалиране на напрежението и да се генерират заплахи за физическата сигурност на гражданите. Същевременно на много места се организират масови обществени мероприятия като митинги и протестни шествия. Нивото на риска остава високо, като са възможни и сблъсъци на отделни места
Още...

Последно обновление в 14:07 ч. на 20.07

преди 7 години в 12:56 ч.

47 съдии и прокурори са арестувани в Истанбул.

преди 7 години в 12:56 ч.

30 високопоставени служители в турския парламент са освободени от длъжност заради подозрения, че са свързани с опита за преврат.

преди 7 години в 01:51 ч.

"Уикилийкс" публикува 300 000 писма на управляващите в Турция

преди 7 години в 17:14 ч.

Турция анулира лиценза на 21 000 частни учители, премахва 15000 държавни учители и образователни служители

Последно обновление в 19:15 ч. на 19.07

преди 7 години в 17:01 ч.

Поискаха оставките на 1 557 декани и ректори от всички университети в Турция.

преди 7 години в 17:01 ч.

Няма военни машини, включително танкове и хеликоптери, които да са изчезнали след опита за преврат, обяви говорител на турския президент.

преди 7 години в 16:20 ч.

Турският медиен регулатор отмени лицензите на всички радиа и телевизии, които са свързвани с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

преди 7 години в 15:50 ч.

Националното на разузнаване на Турция е отстранило 100 служители, повечето, от които не са активни агенти.

Последно обновление в 15:51 ч. на 19.07

преди 7 години в 15:03 ч.

257 души, работещи в кабинета на премиера на Турция, са уволнени.

преди 7 години в 14:55 ч.

Правосъдното министерство на Турция е изпратило на САЩ досие след многократни призиви на Ердоган ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен да бъде екстрадиран.

преди 7 години в 14:55 ч.

Турция е отстранила от длъжност 492 служители към ислямските органи в страната във връзка с опита за преврат и „терористични” връзки. Повече от 10 хиляди души персонал има в Дирекцията по религиозните дела.

преди 7 години в 14:51 ч.

Турски съдилища решиха да оставят в ареста 85 генерали и адмирали. Десетки други са разпитвани.

преди 7 години в 14:49 ч.

Съветникът по ВВС на Ердоган Еркан Киврак е задържан в хотел в провинция Анталия. Той е бил задържан, докато е бил на ваканция.

преди 7 години в 14:48 ч.

Централната банка на Турция намали основната лихва, за да подпомогне икономиката дни след опита за преврат. Комитетът за валутна политика към банката намали лихвата до 8,75% от 9 на сто.

преди 7 години в 23:15 ч.

Четвърта поредна нощ хиляди турци излязоха по улиците и площадите в страната в подкрепа на правителството след опита за преврат.  Във всеки голям град през последните четири дни се провеждат демонстрации в подкрепа на Ердоган и правителството. 

преди 7 години в 23:12 ч.

Президентът на Иран Хасан Рохани е разговарял с Ердоган по телефона, за да изрази удовлетворението си от възстановяването на стабилността в Турция. Според иранския лидер „мирът и стабилността в Турция ще доведат до подобряване на мира и сигурността в целия регион”. Той добавил, че Техеран отблизо следи развитието на ситуацията в Турция.

Рохани описал опита за преврат като „изпитание за отсяване на националните и чуждестранните приятели и врагове” на Турция.

преди 7 години в 22:07 ч.

Прокуратурата в Анкара остави бивш командир на ВВС на Турция и други 25 души под домашен арест. Правителството обвинява генерал Акън Йозтюрк като организатор на опита за преврат, макар че самият той заяви пред разследващи, че не е планирал подобно нещо и не е участвал в действията.

преди 7 години в 22:03 ч.

Говорител на Белия дом обяви, че Турция не е изпратила молба за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен, подчертавайки, че твърденията, че САЩ го пазят са „фактически некоректни”.

В същото време представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че все още не са направили оценка дали Гюлен има някакво участие в опита за преврат в Турция.

преди 7 години в 21:58 ч.

Турска асоциация на журналистите осъди полицейските акции и упражняваното насилие върху медии и журналисти по време и след опита за преврат.

преди 7 години в 20:49 ч.

8 войници са арестувани след рейда на турските власти в базата „Инджирлик”.

преди 7 години в 19:22 ч.

Турският външен министър наречи „неприемливи” коментарите на еврокомисаря Йоханес Хан, че турското правителство подготвило списък с хора, които трябва да бъдат арестувани още преди опита за преврат.

преди 7 години в 18:29 ч.

Турция очаква „силна подкрепа” за молбата й да бъде екстрадиран Фетхуллах Гюлен щом бъдат представени доказателства срещу него на правителството на САЩ, заяви вицепремиерът Мехмет Шимшек, цитиран от Ройтерс.

преди 7 години в 18:26 ч.

Турският премиер Бинали Йълдъръм е отменил годишните отпуски на повече от 3 милиона държавни служители до второ нареждане, става ясно от решение на правителството. Тези, които са в отпуска, ще се върнат възможно най-скоро, се допълва още.

преди 7 години в 18:02 ч.

преди 7 години в 17:55 ч.

Общо 103 генерали и адмирали са задържани за разпит. 41 от тях са оставени в ареста.

преди 7 години в 17:54 ч.

Вътрешното министерство е уволнило 9 хиляди служители в страната. Общо 8 777 служители към министерството са уволнени, включително 30 ръководители, 52 граждански инспектори и 16 юристи. Други медии съобщават, че служители на военна полиция и на полицията, както и на бреговата охрана, са освободени от служба.

преди 7 години в 17:54 ч.

Германски военни обявиха, че разузнавателни самолети, подкрепящи мисията срещу ДАЕШ, са подновили полетите от базата "Инджирлик". ДПА уточнява, че два самолета „Торнадо” и самолет-цистерна са излетели тази сутрин от „Инджирлик”.

Последно обновление в 18:06 ч. на 18.07

преди 7 години в 17:32 ч.

Рейд на турската полиция и прокурори във военновъздушната база „Инджирлик”.

преди 7 години в 17:32 ч.

Американският посланик в Турция Джон Бас заяви пред журналисти, че „категорично не е вярно”, че САЩ стоят зад опита за преврат в Турция.

Отхвърлям приказките, че САЩ се опитват да подкопят турската сигурност, подчерта той.

преди 7 години в 17:31 ч.

Съобщава се за стрелба на летище Анталия в Турция. Според медии един човек е прострелян след опит да премине през охраната.

преди 7 години в 17:21 ч.

Зашеметяващи кадри от охранителни камери по време на опита за преврат в Турция

Последно обновление в 17:21 ч. на 18.07

преди 7 години в 16:32 ч.

Турски медии съобщават за стрелба в истанбулския квартал „Шишли”. Съобщава се също, че при нападение в офиса му е ранен заместник-кмет. „Хабертюрк” информира, че община Шишли е била подложена на въоръжена атака. Сериозно е пострадал заместник-кметът Джемил Кандаш.

Последно обновление в 17:25 ч. на 18.07

преди 7 години в 16:13 ч.

преди 7 години в 15:07 ч.

Сградата на турския парламент е евакуирана след заплаха от нападение, съобщи турски политик.

преди 7 години в 14:45 ч.

Нужно е връщането на смъртното наказание да бъде обсъдено в парламента, смята турският премиер. Предупреди, че може да преразгледат приятелските си отношения със САЩ. 

Последно обновление в 15:06 ч. на 18.07

преди 7 години в 14:03 ч.

Генералното консулство в Истанбул предупреждава, че около сградите му се очакват демонстрации. В тази връзка се оправя призив към американските граждани да избягват района.

преди 7 години в 13:48 ч.

Участниците в опита за преврат ще бъдат наказани в рамките на закона, обеща турският премиер Бинали Йълдъръм

преди 7 години в 13:27 ч.

Делото срещу 8-те турски офицери, които избягаха в Гърция с хеликоптер, е насрочено за 21 юли, след като бяха даде 3 дни за подготовка на защитата.

преди 7 години в 12:55 ч.

Възстановяване на смъртното наказание в Турция ще означава незабавно спиране на присъединителните преговори с ЕС, заявява говорителят на германския канцлер Меркел

Последно обновление в 15:07 ч. на 18.07

преди 7 години в 12:39 ч.

ЕС и САЩ предупредиха Турция да зачита демокрацията, правата на човека и основните свободи в отговора на опита за преврат

преди 7 години в 11:33 ч.

Турция е арестувала общо 103 генерали и адмирали след опита за преврат

преди 7 години в 11:31 ч.

Говорителят на прокюрдската Народна демократична партия HDP обяви, че партията няма да подкрепи никакво предложение за връщане на смъртното наказание.

преди 7 години в 10:50 ч.

Външният министър на Австрия намира за абсолютно неприемливо връщането на смъртното наказание в Турция.

преди 7 години в 10:47 ч.

Около 8000 полицейски служители са отстранени от длъжност в цяла Турция, включително в столицата Анкара и Истанбул. Твърди се, че отстранените са свързани с проваления преврат срещу режима на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи пред „Ройтерс” високопоставен представител на силите за сигурност.

преди 7 години в 20:38 ч.

Изстрели са чути край летище Сабиха Гьокчен. То се намира в азиатската част на Истанбул и се използва основно от нискотарифни компании. Изстрелите са били предупредителни. Те са дадени от армията по време на арести на метежници.

Последно обновление в 21:13 ч. на 17.07

преди 7 години в 18:28 ч.

Арестуван е военният съветник на президента Ердоган, Албай Али. Той е обвинен за връзка с опита за военен преврат

преди 7 години в 15:57 ч.

Eрдоган се ангажира в близките седмици да се види лично с руския си колега Путин

преди 7 години в 15:14 ч.

Президентът Ердоган е заявил, че министъра на правосъдието ще направи официално искане за екстрадиране на "терористични поддръжници" от САЩ. Предполага се, че сред тях ще е основният политически противник на Ердоган Фетуллах Гюлен. Последният категорично отрича да има нещо общо с провалилия се пуч

Последно обновление в 15:18 ч. на 17.07

преди 7 години в 15:01 ч.

Командващият на авиобаза „Инджирлик” е арестуван заедно с 10 войници и един полицейски началник.

преди 7 години в 14:53 ч.

Външният министър на Франция заяви, че проваленият преврат не дава на Ердоган „празен чек” за чистки.

преди 7 години в 13:27 ч.

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган заради опита за преврат. Русия категорично се обявява за недопускане на антиконституционни действия. 

Последно обновление в 15:02 ч. на 17.07

преди 7 години в 13:24 ч.

Турция арестува 6000 души заради заговора за преврат

Последно обновление в 15:02 ч. на 17.07

преди 7 години в 12:58 ч.

Правителственият контрол е възстановен из цяла Турция, обяви високопоставен турски служител.  

преди 7 години в 11:28 ч.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху смята, че помирителният процес на Израел с Турция ще продължи както е планирано, въпреки опита за преврат.  

преди 7 години в 10:22 ч.

Турция си е взела хеликоптера, кацнал в Гърция с метежници

преди 7 години в 01:33 ч.

Гърция ще екстрадира турските военни, които вчера пристигнаха с хеликоптер в страната и поискаха убежище

преди 7 години в 01:12 ч.

Египет е блокирал резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която осъжда опита за преврат в Турция. Обявил се против текста "да се уважава демократично избраното правителство", тъй като Съветът не можел да определя който и да е кабинет като такъв. 

преди 7 години в 01:11 ч.

Хиляди се събраха на митинги в подкрепа на Ердоган в Анкара и Истанбул.

преди 7 години в 22:40 ч.

Повече от 2700 турски съдии и прокурори са били уволнени. Издадени са и заповеди за арест. 

преди 7 години в 22:05 ч.

Турският президент Реджеп Ердоган призова САЩ да екстрадират живеещия в доброволно изгнание там духовник Фетуллах Гюлен, когото Анкара смята отговорен за опита за военен преврат. Самият Гюлен отрича каквото и да е участие.  

преди 7 години в 20:27 ч.

Американският президент Барак Обама подчерта подкрепата на САЩ за властите в Турция след снощния опит за военен преврат в съседката ни. 

Той призова всички партии в Анкара да се придържат към закона и да се избягват действия, които биха довели до ескалиране на насилието. 

 

Последно обновление в 22:05 ч. на 16.07

преди 7 години в 18:43 ч.

Четирите основни политически партии в Турция осъдиха опита за преврат в съвместно изявление, прочетено в парламента

преди 7 години в 18:27 ч.

преди 7 години в 18:15 ч.

Сътрудничеството между политическите партии в Турция ще получи нов старт след осуетения опит за преврат. Това обяви премиерът Бинали Йълдъръм пред парламента. Той обеща, че  обикновено разпокъсаните четири основни партии могат да намерят обща почва.
Йълдъръм допълни, че метежниците не са войници, а терористи, които са се целели в парламента.

преди 7 години в 18:11 ч.

преди 7 години в 18:03 ч.

База "Инджирлик" бе отворена, достъпът до нея е възстановен

преди 7 години в 17:34 ч.

Танковете, използвани за започване на опита за военен преврат в Турция, се връщат във военната база "Селимие" в Истанбул.

преди 7 години в 17:32 ч.

В Анкара започна извънредно заседание на турския парламент. В началото депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите на опита за военен преврат. Очаква се да бъде приета декларация във връзка със случващото се в Турция

Въоръжен, депутатът Ахмет Берат Конкар се подготвя за заседанието

Източник: ЕПА

Въоръжен, депутатът Ахмет Берат Конкар се подготвя за заседанието

Последно обновление в 17:56 ч. на 16.07

преди 7 години в 17:16 ч.

Турските власти са затворили военновъздушната база "Инджирлик" в южната провинция Адана от съображения за сигурност

преди 7 години в 17:11 ч.

Американският президент Барак Обама е свикал Съвета за национална сигурност заради случващото се в Турция.

преди 7 години в 16:43 ч.

Арестувани са 10 членове на административни съдилища. 140 членове на касационни съдилища се издирват от турските власти в разследването на опита за военен преврат.

преди 7 години в 16:41 ч.

Турските сили за сигурност са завършили операция срещу превратаджии в централата на Генералния щаб на армията.

преди 7 години в 16:34 ч.

Гръцкото правителство заяви, че турският хеликоптер Black hawk ще бъде върнат в Турция колкото е възможно по-скоро. Гръцките власти ще разгледат искането за предоставяне на политическо убежище на 8-те военни, арестувани в страната.

преди 7 години в 15:58 ч.

Турските медии съобщават, цитирани от БиБиСи, че зад провалилия се военен преврат стоят двама генерали
Още...

Последно обновление в 16:31 ч. на 16.07

преди 7 години в 15:28 ч.

Все още продължават целенасочените операции срещу метежници в някои части на въоръжените сили, но те ще бъдат завършени в рамките на 1-2 часа, съобщават от турското военно разузнаване.

Снимка 244738

Източник: ЕПА

Последно обновление в 15:32 ч. на 16.07

преди 7 години в 15:20 ч.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че не е получавал искане за екстрадиране на турския мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания. Гюлен е „основният заподозрян“ като организатор на опита за военен преврат в Турция

Последно обновление в 15:21 ч. на 16.07

преди 7 години в 15:16 ч.

Около 100 членове на въоръжените сили са арестувани във военновъздушна база в Диабекир заради опита за военен преврат, съобщават силите за сигурност.

преди 7 години в 14:58 ч.

След опита за преврат турските власти са отстранили от длъжност над 3 хиляди съдии, съобщават телевизионните канали

преди 7 години в 14:56 ч.

Белгия затвори временно посолството си в Анкара и консулството в Истанбул

преди 7 години в 14:52 ч.

Босфорът е отворен за нормално плаване на транзитните съдове, включително и танкерите със суровини

преди 7 години в 14:37 ч.

Шефът на НАТО обяви, че алиансът, персоналът и военните в Турция са в безопасност и защитени след опита за преврат.

преди 7 години в 14:33 ч.

Турският президент Реджеп Ердоган призовава гражданите да се "надигнат” в името на мира и демокрацията. Призивът е отправен чрез масови SMS до мобилните телефони на гражданите.

Последно обновление в 14:38 ч. на 16.07

преди 7 години в 14:24 ч.

По последни данни 265 души са убити, включително 104 метежници. 1440 са ранените при опита за преврат.

Последно обновление в 14:29 ч. на 16.07

преди 7 години в 14:20 ч.

35 самолета са пренасочени, а 32 полета отменени днес, след опита за военен преврат. Полетите ще бъдат възстановени в 2.00 часа тази нощ.

Турските морски власти отвориха Босфора в Истанбул, за да минават транзитно кораби. Каналът бе затворен след опита за военен преврат.

Последно обновление в 14:22 ч. на 16.07

преди 7 години в 13:44 ч.

Антиправителствена група е превзела фрегата "Явуз" и е взела за заложник ръководителя на военноморската база „Гьолджук”.

Последно обновление в 15:37 ч. на 16.07

преди 7 години в 13:35 ч.

Борисов изпрати Ненчев и шефа на отбраната на граничните пунктове с Турция
Още...

преди 7 години в 13:21 ч.

Грузия затвори границата си с Турция заради нестабилността, последвала опита за военен преврат в петък.

преди 7 години в 12:59 ч.

Турски военни са кацнали с вертолет Black hawk в гръцкия град Александруполис. Те са подали сигнал за бедствие и са поискали политическо убежище. Вертолетът е на турската полиция, на борда му има 8 души, 6 от които военни

Последно обновление в 13:39 ч. на 16.07

преди 7 години в 12:56 ч.

Руските авиокомпании спират редовните полети до Турция след нареждане на президента Путин, предава Тасс

преди 7 години в 12:44 ч.

Опитът за преврат е черно петно за турската демокрация. Този инцидент показва, че турският народ ще се бори за демокрация, обяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм в телевизионно обръщение. По-късно днес, в 15 часа българско време, премиерът ще бъде в турския парламент в Анкара за среща с депутатите

Последно обновление в 13:22 ч. на 16.07

преди 7 години в 12:44 ч.

Нацията, която се върна тази сутрин към нормален живот - това е Турция, заявява в своя реч премиерът Йълдъръм. По думите му всички заговорници - военни и представители на "паралелната държава", са в ръцете на прокуратурата

Последно обновление в 12:48 ч. на 16.07

преди 7 години в 12:33 ч.

Правителството ще обмисли връщане на смъртното наказание за онези, които опитаха да извършат преврат. Това съобщи заместник-лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Мехмет Мюезиноглу.

преди 7 години в 12:25 ч.

Turkish Airlines възстанови полетите от летище „Ататюрк” в Истанбул.

преди 7 години в 12:08 ч.

Въздушното пространство над район Мармара в Северозападна Турция е затворено за граждански полети след опита за преврат в Турция. То ще бъде отворено отново в 21.00 часа, обявиха авиационните власти.

преди 7 години в 12:01 ч.

От офиса на президента Ердоган призовават поддръжниците да излязат на улиците тази вечер. „Независимо на какъв етап е този опит, е нужно да сме по улиците довечера. Нов опит за преврат може да се осъществи всеки момент”, се казва в туитър от президентския офис.

Снимка 244709

Източник: GettyImages

Последно обновление в 12:13 ч. на 16.07

преди 7 години в 11:28 ч.

Новоназначеният шеф на Генералния щаб на турската армия Юмит Дюндар – досегашен командващ Първа армия, заяви, че много военни командири са били задържани и заведени на неизвестно място от метежниците. Потвържада се от думите му, че опитът за преврат е дело предимно на войски от ВВС на Турция

преди 7 години в 11:19 ч.

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че по всяко време може да бъде направен друг опит за метеж.

Последно обновление в 11:20 ч. на 16.07

преди 7 години в 10:59 ч.

1563 турски офицери са арестувани, продължава САЩ и европейските държави, в лицето на Великобритания и Германия, да декларират подкпрепата си за президента Ердоган и правителството

Последно обновление в 11:01 ч. на 16.07

преди 7 години в 10:57 ч.

British Airways и Иран спряха полетите до Турция заради опита за преврат