Турция е в процес на проучване и анализиране на около половин милион дигитални документи, иззети по време на разследването на опита за преврат от 15 юли. Това обяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от „Хюриет”. Той подчерта, че справката няма да остави съмнения, че пучът е извършен под ръководството на Фетхуллах Гюлен.

Според Бекир Боздаг, който на 26 и 27 октомври ще се срещне с главния прокурор на САЩ Лорета Линч, Вашингтон все още не е отговорил положително или отрицателно на турското искане за временен арест на Фетхуллах Гюлен, въпреки че досието е било изпратено на 10 септември.

„Има около 500 000 дигитални документи - компютърни записи, флашки, записи от телефони, записи от камери, както и безброй писмени документи, които са били иззети по време на операциите срещу гюленистите. Знам, че толкова много въпроси ще намерят отговори, след като всички тези документи бъдат анализирани и оценени”, заяви Боздаг в Анкара.

Министерство на правосъдието е в процес на увеличаване на способностите си за по-добро разследване на дигитални документи. При анализа на документите се използва и техническа помощ, допълни правосъдният министър.

„Сигурен съм, че много неща ще бъдат разкрити при тези проверки. Ние перфектно знаем, че процесът на екстрадиране е юридически, нещо, към което се придържаме в исканията за екстрадиция, направени от други страни. Дори настоящото съдържание на досието, което сме изпратили на САЩ, не оставя съмнения, че този опит за преврат е планиран и извършен от Фетхуллах Гюлен”, коментира още Фетхуллах Гюлен.

Той допълни, че Анкара е дала ясно да се разбере, че бъдещите отношения между Турция и САЩ ще бъдат белязани от тяхното решение за екстрадицията на Гюлен.