Турската полиция е арестувала брат на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от държавна медия.

Припомняме, че намиращият се в САЩ проповедник е обвинен, че стои зад неуспешния опит за преврат, целящ да отстрани президента Реджеп Тайип Ердоган.

Кутбетин Гюлен е бил арестуван от полицията в дома на негов роднина в района Газиемир на западната провинция Измир, информира Анадолската агенция. Той е първият брат на Гюлен, арестуван след опита за преврат.

Кутбетин Гюлен е обвинен за членство във въоръжена терористична групировка, допълва Анадолската агенция, без да дава повече подробности. В момента мъжът се разпитва от антитерористичната полиция.

Според предишни публикации в турските медии Фетхуллах Гюлен има петима братя – Шейфула и Хасби, които са починали, и Меших, Салих и Кутбетин. Той има и две сестри – Нурхаят и Фазилет. Тяхното местонахождение не е известно.

През юли властите арестуваха племенник на проповедника – Мохамет Гюлен. Той бе задържан в източния град Ерзурум, дълго считан за един от центровете за неговите поддръжници. Друг племенник – Ахмет Рамиз Гюлен, е арестуван през август в югоизточния град Газиантеп.

Смята се обаче, че Кутбетин е първият брат на проповедника, който е арестуван.