Гръцки съд отказа да екстрадира последните двама от осемте турски офицери, които избягаха в Гърция след проваления опит за военен преврат през юли. Това съобщи адвокатът им, цитиран от "Асошиейтед прес".

Решението е третото по казуса. Екстрадиция е отказана за петима от екипажа на хеликоптера и одобрена за други трима. Противоречивите решения са добавени към напрежението между двата съюзника на НАТО.

Днешното постановление идва два дни, след като различен съдебен състав предприе обратната посока, одобрявайки екстрадирането на трима от войниците. Искането за екстрадиране бе отхвърлено за първите трима.

Всяко решение е взето единодушно от отделен тричленен състав от съдии в един и същ съд.

Последното решение е съгласие с препоръката на прокурора за отхвърляне на искането за екстрадиция.

"Това решение е доверие към гръцкото правосъдие и е в съответствие с чувството за справедливост и Европейската конвенция за човешките права", заяви адвокатът на военните Христос Милонополус.

Осемте членове на екипажа на военния самолет отричат участие в опита за преврат и подготвяне на заговор за отстраняване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Те избягаха в Гърция на борда на военен хеликоптер ден след опита за преврат и твърдят, че няма да има честен процес срещу тях в Турция.

Тримата, чиято екстрадиция е одобрена, обжалват решението. Прокурор пък обжалва решението на съда, отказал екстрадицията за други трима. Върховният съд трябва да се произнесе по всички жалби.

Турски официални лица подчертаха, че в интерес на правителството е и осемте военни да бъдат върнати.

"Нашите очаквания са, че гръцките власти ще екстрадират тези заговорници в Турция колкото е възможно по-скоро, за да се изправят пред правосъдието в Турция", обяви говорителят на турския президент минути преди решението на съда.