29 полицаи са изправени на съд в турски затвор, по обвинения в опит за сваляне на правителството при проваления опит за преврат през юли. Това съобщава Би Би Си.

Това е първото дело срещу предполагаеми заговорници, което ще се гледа в Истанбул от неуспешния преврат.

Турция арестува около 40 000 души и уволни дори още повече, след като части от армията и полицията опитаха да отстранят президента Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара обвинява за опита за преврат намиращия се в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен. Той отрича обвиненията, но турският президент предупреди, че Гюленисткото движение е все още активно в Турция.

Убийството на руския посланик Андрей Карлов от полицай, който не е бил на дежурство, също е свързано с гюленистите, въпреки че стрелецът крещял слогани за сирийския град Алепо преди да бъде застрелян.

Четиридневният процес започва днес при засилени мерки за сигурност в големия затворнически комплекс "Силиври" в покрайнините на Истанбул.

21 от 29 полицейски служители са застрашени от доживотен затвор, ако бъдат признати за виновни за участие в опита за преврат. Те всички са обвинени, че са последователи на Фетхуллах Гюлен, както и че не са последвали нарежданията и не са изпълнили задълженията си да защитят президента.

Осем от обвинените могат да получат по-леки присъди.

Въпреки че по-малки процеси започнаха из цяла Турция, това е първото голямо дело в най-големия град на страната.

Чистката срещу предполагаеми гюленисти се е разпростряла в целия държавен апарат на Турция. Критици обвиняват правителството, че използва опита за преврат, за да удари опонентите си.

В понеделник съдия остави в ареста готвач, който работил за опозиционен вестник, по обвинения за обида към президента. Готвачът Сенол Буран е обвинен, че е казал на полицията, че няма да сервира на президента Ердоган чаша чай.