Външното ни министерство настоятелно препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Турция до нормализиране на обстановката, съобщават от МВнР.

В случай на крайна необходимост от пътуване до Турция, да се информират постоянно за актуалните събития в страната и конкретния район, който планират да посетят, както и да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на сайта на МВнР, като оставят адресни и мобилни данни.

Към днешна дата няма постъпила нова информация за спешни случаи на български граждани, нуждаещи се от помощ. При необходимост от съдействие българските граждани да се обръщат към дипломатическите и консулските ни представителства в Турция, допълват от ведомството.

Обстановката в Турция остава нестабилна, алармира министерството.

На територията на цялата страна се провеждат серия от операции на турските сили за сигурност, вследствие на които може да се очаква ескалиране на напрежението и да се генерират заплахи за физическата сигурност на гражданите. Същевременно на много места се организират масови обществени мероприятия като митинги и протестни шествия. Нивото на риска остава високо, като са възможни и сблъсъци на отделни места.

Предвид влошената обстановка на сигурност, МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани в Турция да избягват да посещават оживени места в големите градове на страната. В Истанбул да се избягват площад „Таксим”, площада пред двореца Долмабахче, както и летище „Ататюрк”, ако не се пътува през него.

В Одрин, на входовете и изходите на града, както и в самия град, се извършват засилени проверки на самоличността на гражданите и на автомобилите, като се изискват личните документи на водача и документите на автомобила. Възможни са забавяния при придвижването на превозните средства.

Входовете и изходите на ГКПП на българо-турската граница са отворени и функционират нормално, но на ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ трафикът, основно на изход към Турция, е натоварен, предвид обичайните за това време преминавания на турски граждани, живеещи в Западна Европа. От турска страна допълнително е засилен граничният контрол и се извършва детайлна проверка на личните документи, заключават от ведомството.