В Турция е въведено извънредно положение за три месеца, съобщи АП. Агенцията се позовава на решение на проведения тази вечер Съвет за национална сигурност, който се събра за първи път от опита за преврат на 15 юни.

В момента не е известно какви рестрикции ще бъдат наложени, но първоначалните данни сочат за засилване на правомощията на полицията и охраната на границата.

Целта на тази мярка е да се защити обществото от атаки срещу принципите, на които е основана страната ни, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Според него не е изключено опитите за атаки срещу властта да продължат. Не приемам критиките от ЕС и им казвам да не ни се пречкат, обяви Ердоган в реч в президентския дворец в Анкара. Той обясни, че въоръжените сили ще предоставят частите си на разположение на губернаторите в страната.

В случай на сериозни признаци на широкоразпространени актове на насилие, целящи унищожаване на свободния демократичен ред, установен от Конституцията или основните права и свободи, или при сериозно влошаване на обществения ред заради актове на насилие, Съветът на министрите, среща под председателството на президента на републиката, след консултации с Националния съвет за сигурност, може да обяви извънредно положение в един или повече региона, или в цялата страна за период не повече от 6 месеца, се казва в Член 120 от Конституцията на Турция.