Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таип Ердоган са разговаряли по телефона.

Телефонният разговор е поредната стъпка от изненадващия обрат в отношенията между двете страни и се е провел по инициатива на руския президент. Разговорът е проведен вчера – събота, но информация за това излиза едва днес по обяд.

В разговора Владимир Путин е изразил съболезнованията си във връзка с гибелта на хора при размириците в нощта срещу събота и е пожелал възстановяване на реда и стабилността в Турция, съобщава пресслужбата на Кремъл.

Руският президент е подчертал още принципната позиция на Русия, че живота на една държава са недопустими антиконституционни действия и насилие.

Темата на разговора са били и намиращите се в Турция руски туристи, като Владимир Путин е изразил надеждата, че турските власти ще осигурят тяхната безопасност. От своя страна Ердоган е уверил, че Анкара ще предприеми всички необходими за това мерки.

Освен това ръководителите на двете страни са потвърдили намерението си за лична среща в близко време. Според коментара на Ердоган, цитиран от Анадолската агенция, срещата ще се проведе в близките седмици.