"Уикилийкс" обяви, че ще публикува около 300 000 имейли на управляващата Турция Партия на справедливостта и развитието. Те са от 2010 година до седмица преди опита за преврат в страната. Това съобщиха световните информационни агенции. 

Ден по-рано бе обявено, че ще бъдат публикувани 100 000 документа на властта в страната и е последвал опит за  кибер атака, за което признават и от "Уикилийкс". "Не сме сигурни от къде идва тя, но вероятно властите в Анкара и техни съюзници целят да попречат на плановете ни. Въпреки това, ние ще успеем", гласи съобщението, което е публикувано в "Туитър".

Първоначално е било предвидено документите да бъдат огласени по-късно през годината, но събитията от миналата седмица в Турция са принудили организацията да побърза. 

Създадена през 2006 година от Джулиан Асанж, неправителствената организация „Уикилийкс” е най-добре известна с публикуването на американска дипломатическа кореспонденция през 2010 година, която изложи Вашингтон и съюзниците на американците, а също така постави под риск дипломацията на САЩ.  

Припомняме, че след проваления опит за преврат, Анкара предприе чистка на всички нива в държавата и вече са уволнени 50 000 души, а повече от 9000 ще бъдат съдени.