Опитът за преврат е черно петно за турската демокрация. Този инцидент показва, че турският народ ще се бори за демокрация, обяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм в телевизионно обръщение.

Той обяви, цитиран от Би Би Си, че 161 души са убити, а 1440 ранени при опита за преврат.

Над 2800 членове на въоръжените сили са били арестувани. Те са от всички рангове на армията – от войници от ниско ниво до високопоставени служители. Арестите продължават.

Йълдъръм подчерта, че ситуацията е напълно под контрол.

Първият етап на това е приключил и всички мерки ще бъдат взети срещу онези, които опитаха да дискредитират турския народ, изтъкна Бинали Йълдъръм.

Повтаряйки призива от офиса на турския президент, той прикани народа да изпълни градовете и градските площади.

Той е свикал парламентарно заседание.

Йълдъръм обвини паралелна структура във въоръжените сили за опита за преврат. Би Би Си уточнява, че турските лидери често използват този термин, намеквайки за ислямския проповедник Фетхлуллах Гюлен, който отрече всякакво участие в снощните събития.  

Членове на паралелна структура са в ръцете на турската правосъдна система, подчерта той. Те ще се изправят срещу правосъдието, което заслужават, закани се Йълдъръм.

Всяка страна, която стои с Гюлен, няма да бъде приятел на Турция, а ще се смята, че е във война с нея, обяви още премиерът Йълдъръм.