Най-малко 6000 души са арестувани във връзка с проваления опит за сваляне на турското правителство. Това съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от информационните агенции.

Всички организатори на неуспешния опит за атентат са задържани, заяви в позиция на командването на турската армия. В позицията на армията се подчертава, че главната роля за предотвратяване на преврата принадлежи на турския народ.

Високопоставени, военни командири, войници от всички рангове и хиляди съдии са сред задържаните. Повече от 50 високопоставени военни са били арестувани в западната провинция Денизли днес.

Най-малко 3000 войници и около 2700 съдии са уволнени след опита за преврат. Сред арестуваните високопоставени лица днес е командирът на гарнизона в Денизли и 11-та командирска бригада майор Генерал Озхан Озбакир.

Сред другите арестувани високопоставени лица са командирът на Трета Армия ген. Ердал Йозтюрк, командирът на Втора армия ген. Адем Кудути и бившият шеф на военновъздушните сили Акин Йозтюрк.

Командващият на авиобаза „Инджирлик” също е арестуван заедно с 10 войници и един полицейски началник.

Както съобщи телевизионния канал Al Arabia в Анкара във връзка с опита за държавен преврат е задържан дори и съветник по военните въпроси на президента Таип Ердоган.

Високопоставен турски служител коментира, цитиран от "Ройтерс", че правителството е възстановило контрола си из цяла Турция, въпреки че в Истанбул все още били на свобода някои малки групи превратаджии. Те обаче не представлявали опасност.

Няколко важни войници все още бягали, но служителят вярва, че те ще бъдат заловени скоро.

Зам.-началникът на мисията на Турция във Великобритания Джем Ишик в интервю за Sky news отказа да изключи връщането на смъртното наказание за заговорниците.

"Това е предателство, това е предателство. Ще има разследване за това как се е случило и кой го е направил", заяви той. По думите му сега всичко сочело, че военна група от различни рангове..., "близки до терористичната група на Фетхуллах Гюлен" стоят зад метежа. Те ще бъдат съдени и ще получат своето наказание.

Запитан дали онези, които ще са отговорни, ще бъдат екзекутирани, Джем Ишик отговори: "Хората са освирепели, имаше танкове, насочени срещу тях, оръжие, хеликоптери срещу тях. Полицаи, цивилни, всички те бяха убити. Емоциите са високи и затова направиха тези призиви", обясни дипломатът.

Най-малко 161 цивилни и войници, лоялни на правителството, бяха убити, след като малка група обяви военно положение и полицейски час, окупирайки ключови обекти и блокирайки мостовете над Босфора.

Убити са и 100 метежници.

През нощта хиляди поддръжници се събраха на площад "Таксим" в Истанбул, пеейки песни и развявайки флагове. Подобни сцени можеха да се видят в столицата Анкара и други градове.

"Ние сме за демокрация, така че държавата продължава", заяви в Анкара пенсионира войник.