Полша трябва да изясни обвиненията, че нейните консулства в Африка и Азия са продавали временни работни визи на мигранти за хиляди долари всяка в схема, която може да подкопае свободното пътуване в Европа, каза високопоставен служител на Европейския съюз във вторник.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас каза, че пътуването в рамките на зоната за свободно пътуване с 27 държави, известна като Шенгенското пространство, разчита на доверието между членовете, които включват повечето страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

"Това, което се случва в една шенгенска държава, засяга функционирането на всички шенгенски страни. Ето защо предполагаемите случаи на измами и корупция в полската визова система са изключително тревожни", каза Схинас пред депутати от ЕС в Страсбург, Франция.

"Ако на граждани на трети страни е било разрешено правото на свободно движение в рамките на Шенген, без да се спазват подходящите условия и процедури, това би представлявало нарушение на правото на ЕС, по-специално на визовия кодекс на ЕС", каза той.

Забележките на Схинас идват точно по време на кампанията на дясната управляваща партия в Полша за изборите на 15 октомври. Миграцията е гореща предизборна тема и управляващите Право и справедливост са изправени пред въпроси относно предполагаемата схема, точно когато се стремят към трети мандат.

Полски дипломати са раздавали визи срещу подкупи

Полски дипломати са раздавали визи срещу подкупи

Сериозни разкрития по време на предизборната кампания

Полските власти, включително лидерът на управляващата партия, настояват, че няма скандал. Те казват, че седем души са били арестувани при текущото разследване и че има по-малко от 300 случая на нередности.

Но главният опозиционен лидер в Полша Доналд Туск обвини "Право и справедливост" в лицемерие, че приема голям брой чуждестранни работници въпреки антимигрантската си реторика и новата гранична стена.

Туск - бивш министър-председател и някога висш служител на ЕС - и полските медии твърдят, че правителството е допуснало около 130 000 мюсюлмански мигранти миналата година чрез предполагаемата схема въпреки разгорещените изявления, насочени главно към нехристияните.

Министерството на вътрешните работи на Полша каза, че "по-малко от 30 000 работници от мюсюлмански страни са дошли миналата година".

Европейската комисия е изпълнителната власт на ЕС и контролира прилагането на законите на блока. Схинас каза, че комисията търси отговори на няколко въпроса.

"Искаме да имаме яснота, например относно броя и видовете визи и засегнатите консулски служби, както и местонахождението на притежателите на визи", каза той.

"Искаме също така яснота относно структурните мерки, които полските власти предприемат, за да гарантират, че системата е защитена срещу всякакви възможни измами и корупционно поведение", каза Схинас Той добави: "Нуждаем се от пълна яснота, за да възстановим доверието."

Според статистическата агенция на ЕС Евростат Полша е издала около 700 000 разрешения за "първо пребиваване" миналата година на граждани на 148 страни извън ЕС. 

Миграцията също е гореща тема в по-широк план, след като основните европейски политически групи се срещнаха миналата седмица, за да подготвят своите стратегии за кампанията за изборите в целия ЕС през юни през юни.

Схинас и председателят на комисията Урсула фон дер Лайен са част от консервативната Европейска народна партия, най-големият блок в Европейския парламент. Те искат да привлекат партията на италианския премиер Джорджия Мелони и наскоро заеха по-твърда позиция спрямо мигрантите.

Полша и Чехия връщат проверките на границата със Словакия

Полша и Чехия връщат проверките на границата със Словакия

Заради мигрантския натиск