Полските опозиционни партии атакуват правителството заради съобщенията, че консулствата на страната може да са издали стотици хиляди временни работни визи в замяна на подкупи, пише европейската редакция на "Политико".

Това е голям потенциален проблем за управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) преди общите избори на 15 октомври. Партията винаги е прокарвала антиимигрантско послание - особено за хората от мюсюлмански страни - и е рекламирала изграждането на ограда по границата с Беларус за предотвратяване на нелегалната миграция като едно от знаковите си постижения.

"Знаете ли кой в Европа довежда най-много мюсюлмански имигранти? Правителството, което плаши с тях. Правителството на ПиС", написа в социалните медии Доналд Туск, лидер на опозиционната партия "Гражданска коалиция".

На 31 август министър-председателят Матеуш Моравецки уволни заместник-министъра на външните работи Пьотр Вавжик, цитирайки "липса на задоволително сътрудничество" като официална причина. Вавжик също беше отхвърлен като кандидат на изборите за ПиС.

Полските вестници Gazeta Wyborcza и Rzeczpospolita и станцията Radio Zet твърдяха, че по време на Вавжик е процъфтявала "податлива на корупция" схема за предоставяне на визи на граждани извън ЕС, при която хората плащат 5000 долара, за да прескочат опашката в полските консулства в развиващите се страни.

Схемата се разследва от полската антикорупционна полиция CBA. Gazeta Wyborcza съобщи, че разследването е дошло след натиск от други страни от ЕС, разтревожени от броя на работните визи, издавани от Полша.

Анонимен служител на външното министерство каза пред Radio Zet, че "в една африканска страна имаше щандове пред полското посолство, където можеха да се купят подпечатани визи; достатъчно беше да напишеш име."

През 2021 г. Полша е издала близо 970 000 т. нар. "първи разрешения за пребиваване", една трета от всички такива разрешения, предоставени от страните от ЕС на граждани извън ЕС, според Евростат. Полша не е изпратила актуализирани данни за 2022 г. на статистическата агенция на ЕС.

Според депутатите от Гражданската коалиция Марчин Кирвински и Ян Грабец може да са били издадени до 350 000 визи в нарушение на разпоредбите през последните три години.

Притежателите на визи трябва да останат само в Полша, но тъй като Полша е част от отворената шенгенска зона, те са свободни да се движат из ЕС. Германските провинции Бранденбург и Саксония тази пролет призоваха за временно повторно въвеждане на граничния контрол с Полша и Чехия, оплаквайки се от големия брой нередовни мигранти.

Полша казва "не" на споразумението на ЕС за мигрантите

Полша казва "не" на споразумението на ЕС за мигрантите

Варшава ще наложи вето на принудителното депортиране на мигранти